Stenger tidlig - i protest

Markering mot regjeringen sitt forslag om kutt.

Flåten Naturbarnehage. (Arkivfoto: Midtsiden)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytirsdag 23. nov. 2021 12:25

Pressemelding:

Flere private barnehager i Bjørnafjorden kommune stenger portene onsdag 24. november klokken 14.00 og ut dagen.

Dette er en markering mot regjeringens forslag om tilskuddskutt som vil ramme kvaliteten i private barnehager over hele landet.

På landsbasis vil kuttene beløpe seg til mellom 400 og 600 millioner kroner i året.

For de private barnehagene i Bjørnafjorden kommune innebærer forslaget i statsbudsjettet anslagsvis et årlig kutt på 4.836.607 kroner.

Kuttforslaget vil svekke barnehagenes evne til å levere tjenester av høy kvalitet.

Liv L. Søfteland. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)

Derfor deltar Flåten Naturbarnehage i en felles nasjonal markering i regi av PBL (Private Barnehagers Landsforbund), med stenging av barnehager, onsdag 24. november fra klokken 14.00 og ut dagen.

– Vi beklager sterkt den ulempen dette påfører foreldrene og deres arbeidsgivere, sier Liv Lindtvedt Søfteland, daglig leder i Flåten Naturbarnehage barnehage.

– Men fordi barna er viktigst, har vi en plikt til å si tydelig ifra når barnehagenes rammevilkår rammes på denne måten.

Omkamp om tilskuddsnivå

For ett år siden ble private barnehager utsatt for et lignende forslag om tilskuddskutt på totalt 600 millioner kroner.

Den gang ble forslaget stoppet i forhandlingene mellom regjeringen Solberg og Frp.

Denne høsten kjemper private barnehager igjen mot en politikk som vil øke den systematiske forskjellsbehandlingen av barn i private og kommunale barnehager.

Både den avgåtte Solberg-regjeringen og den ferske Støre-regjeringen har foreslått tilskuddskutt som svekker rammebetingelsene i private barnehager med mange hundre millioner kroner.

Tar ikke hensyn til helheten

Kuttene i pensjonstilskudd er politisk forklart med at de private barnehagene i dag får mer til pensjon enn de bruker på pensjon. Men PBL er tydelig på at forslaget bygger på et svakt grunnlag ettersom det ikke er foretatt noen grundig utredning av finansieringssystemet som helhet.

– I den grad barnehager er overfinansiert på pensjon, må det sees i sammenheng med eventuell underfinansiering på andre områder. Det har myndighetene i mindre grad vist interesse for, sier administrerende direktør i PBL, Anne Lindboe.

Fire av ti sliter

Tall fra Velferdstjenesteutvalget viser at fire av ti private barnehager allerede drifter med så lave marginer at det truer bærekraften i virksomheten.

De foreslåtte kuttene vil ramme alle.

I en fersk undersøkelse blant enkeltstående barnehager i PBL slår barnehagene alarm om at kuttene vil påvirke forutsetningene for å levere tjenester av høy kvalitet.

Må foreta vonde kutt

Nesten halvparten av respondentene gir i undersøkelsen tilbakemelding om at de i 2021 styrer mot underskudd eller nullresultat.

Barnehagene rapporterer at de vil måtte kutte i vikarbruk, kjøp av leker og utstyr, kompetanseheving og vedlikehold. Flere oppgir at de vil vurdere nedleggelse av barnehagen.

– Et varslet kutt på mange hundre millioner kroner vil tvinge barnehagene til å foreta grep som dessverre vil kunne dra Barnehage-Norge i feil retning i mange år fremover, sier PBLs styreleder

Eirik Husby og legger til:

– Når barnehagene nå forbereder seg på å kutte, går det på bekostning av kvaliteten på tilbudene til barna. Det kan vi ikke akseptere. Derfor kan ikke dette bli vedtatt uten at vi sier tydelig ifra.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Fra 36 kr/uke
Se priser

Abonnementet blir fornya kvar måned. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.