Reise og turisme | 08. juli 2023

Stor pristest knuser taxfree-myten

Kosmetikk og solbriller: Langt over halvparten av varene er billigere å handle i norske nettbutikker.

Stor pristest knuser taxfree-myten
Christoffer Reina i Prisjakt har gjennomført Norges største pristest av utvalgte taxfreevarer.
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøylørdag 08. juli 2023 07:47

Norges største pristest av taxfree-varer stikker hull på myten om at «alt er billig bare det er taxfritt».

Da Prisjakt i juni gransket taxfree-prisene på mer enn 2.000 skjønnhetsprodukter og solbriller, var langt over halvparten av varene billigere å handle i norske nettbutikker. Men; de suverent største priskuppene var likevel «skattefrie».

– 70 prosent av de 1.668 produktene vi prissjekket blant utvalget i butikken på Norges største flyplass, drevet av Travel Retail Norway, var billigere å kjøpe online i Norge.

– Hos fergerederiet Color Line fant vi 339 direkte sammenlignbare produkter, og her var 58 prosent billigere i norske nettbutikker, forteller daglig leder Christoffer Reina hos Prisjakt.no.

I juni sjekket pris- og produktsammenligningstjenesten Prisjakt prisene på mer enn 2.000 produkter i norske nettbutikker, varer som også enten selges i butikken avgangshallen for utenlandsreiser på Oslo Lufthavn, eller ombord i Color Lines utenlandsferger.

Pristesten fokuserte på noen av de største og mest populære varekategoriene for nordmenn på vei til utlandet; parfyme, skjønnhet- og velværeprodukter, samt solbriller.

– Mange av oss legger igjen vår økonomiske sans ved grensen, og vandrer gjennom taxfreebutikken i modus om at «alt er billigere» - blant annet fordi man forlater norsk territorium og dermed slipper momsen når man handler.

– Vår pristest viser at man må lete grundig og smart for å spare penger i taxfreebutikken, da flertallet av varer da vi sjekket faktisk var billigere å kjøpe i en norsk nettbutikk. Konklusjonen styrker funnene fra tilsvarende undersøkelser vi har gjort tidligere år, men da har vareutvalget vært mer begrenset, sier Christoffer Reina.

Av 1.668 taxfree-varer, som ble sjekket på Oslo Lufthavn 9. juni, ble 1.167 produkter (70%) solgt billigere i en norsk nettbutikk den samme dag.

438 produkter (26,2%) var billigere å kjøpe på «Avgang utland».

Hos Color Line fant prisjegerne 339 produkter som også ble solgt i en norsk nettbutikk samme dag. 198 produkter (58%) var billigere hos Prisjakts nettsøketjeneste, mens 129 produkter (38%) var billigere å kjøpe ombord.

  • Testens desiderte prisvinner var parfymen Chanel Chance Eau Tendre (100 ml), som var hele 2.866 kroner billiger ombord hos Color Line enn i nettbutikken.
  • Det beste priskuppet på Oslo lufthavn dameparfymen Valentino Born in Roma Donna Intense 100 ml, som var hele 1873 kroner billigere i avgangshallen.

Kategorien «Solbriller» utmerker seg som klart billigere å handle på nett enn i taxfreebutikken, selv om et finnes unntak.

Undersøkelsen avdekket at en rekke Oakley-modeller var over 900 kroner billigere å handle på nett.

– Er du smart, og vet hva du er på jakt etter, kan du spare hele fly- eller fergereisen - og vel så det - på å gjøre research før du reiser. For det gjelder å ikke la seg blende av taxfree-plakatene i denne prisjungelen når du først står i butikken, disse gir et massivt inntrykk av at kuppene står i kø når du drar kortet i taxfreebutikken, fortsetter Christoffer Reina.

Han trekker spesielt frem Color Lines egen prisliste i kundeavisen, som sammenligner med såkalt «veiledende pris i Norge», og samtidig forteller hva du kan spare på hver enkelt vare ved å handle ombord.

– Her skapes det inntrykk av at det er penger å spare på nær sagt samtlige produkter i fergenes taxfree-butikker. Vår test viser at dette definitivt ikke stemmer. Andre får vurdere om dette er i tråd med regelverket for prismarkedsføring, men særlig opplysende er det ikke for forbrukeren, sier Christoffer Reina.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.