Kultur | 11. apr. 2020

Strømmefestival: Aurora på scenen 2. påskedag

Festivalen «Et helt annet sted» er i gang.

Aurora spiller på Forum scene i Bergen mandag. Foto: Michael Hili
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøylørdag 11. apr. 2020 08:04

Pressemelding:

Skjærtorsdag åpnet kulturministeren Abid Q. Raja Norges største musikk- og strømmefestival, som vil bli sett over hele verden. Den utenlandske fansen til Sigrid, Aurora og Girl in Red har allerede kjøpt festivalpass til «Et helt annet sted».

– I denne perioden er det spesielt positivt med digitale initiativer som også et britisk publikum har mulighet til å delta på, sier ambassadør Wegger Chr. Strømmen fra London.

Forum Scene i Bergen, Oslo konserthus, Det Gamle Biblioteket - Deichmanske, den gamle amerikanske ambassaden og Vigelandmuseet rigges for musikkfestivalen «Et helt annet sted», som blir sendt på plattformen Vierlive.no (Vi er live).

– All ære til de kreative kreftene som har arrangert digitale konserter de siste ukene - fra Brakkesyke via Koronerulling til enkeltkonserter – men denne plattformen håper vi kan samle alle disse tiltakene på samme sted. Da forblir inntektene i Norge, istedenfor å gå til Facebook i USA, sier Kristoffer Lo til VG.

Han er mest kjent fra Highasakite, men nå festivalsjef for den digitale strømmefestivalen.

Internasjonalt publikum

Forventningene var store hos både den norske og utelandske fansen til de største norske artistene.

Det er solgt festivalpass over hele verden, til både Brasil, USA, Tyskland, Storbritannia, Australia og mange flere land.

I går var Safario og girl in red på scenen, i dag er det Frida Ånnevik sin tur. Fieh og Sigrid spiller søndag 1. påskedag.

Aurora avslutter festivalen 2. påskedag, og gleder seg til å underholde fans i hele verden.

– Jeg er glad å kunne bringe musikken til folk, nå som alle burde holde seg inne. Jeg er også glad for at vi engasjerer kultur-Norge, for det er så mye deilig som vokser og gror her i lander, og vi må gjøre det vi kan for å ta vare på alt det fine som er blitt til, sier Aurora.

Den norske ambassaden i London merker interessen, og reklamerer for festivalen.

– Det er stor interesse for norsk kunst og kultur i Storbritannia og vi er glade for å kunne bidra med å spre informasjon om «Et helt annet sted» i våre kanaler og vår kulturelle plattform Norwegian Arts. Ambassaden i London ønsker å støtte opp under norsk kulturliv der vi kan. I denne perioden er det spesielt positivt med digitale initiativer som også et britisk publikum har mulighet til å delta på, sier ambassadør Wegger Chr. Strømmen.

Nils Bech før åpning på Vigelandmuseet skjærtorsdag. Foto: Michael «Mike» Ray Vera Cruz Angeles

Abid Q. Raja gledet seg

Kulturminister Abid Q. Raja åpnet festivalen torsdag, sammen med Kulturbyråd i Oslo Rina Mariann Hansen. Statsråden fikk en rolle i den aller første konserten med Isah, på gamle Deichmanske. Kulturbyråden bidrog på Nils Bechs konsert samme dag, på Vigelandsmuseet.

– Det blir en annerledes påske i år, men kulturen er kreativ som aldri før, og gjør at vi kan samles digitalt. Jeg gleder meg til å forestå åpningen, og til å oppleve alle de fantastiske norske artistene under som blir et av påskens vakreste eventyr, sier kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja før åpning.

Isah på befaring på gamle Deichmanske bibliotek onsdag. Foto: Michael «Mike» Ray Vera Cruz Angeles

Isah synes det er kjipt med alle avlysningene, men så veldig frem til festivalen.

– Seff e det kjipt å måtte forandre på hele opplegget vi har planlagt live, men det gir oss nye utfordringer og situasjoner, så vi må tenke annerledes, som igjen gjør oss bedre forberedt hvis det skjer på ny. Vi må være kreative. Det er spennende og se hvordan resultatet blir til slutt.

Filmatiske produksjoner

Ikke bare er det flere av Norges fineste scener som rigges, prisbelønte filmregissører er del av selve produksjonene.

– Konserter handler om følelser som oppstår via den usynlige veggen, i møtet mellom publikum og artist. Vi skal lage noen helt spesielle live-filmer der vi vil trekke seerne med inn i en verden der vi bruker filmspråket til å forhåpentligvis kompensere for noe av det man mister ved å ikke være fysisk tilstede på konserten.

– Dette blir noe ganske annet enn det du har sett av live-streams til nå, sier Haakon Mathisen, fra OLYP, en av regissørene og initiativtakerne.

Unike scener

Aurora spiller på Forum scene i Bergen, Sigrid og Frida Ånnevik spiller i Oslo konserthus, Girl in Red spiller ute i det fri på Sørenga i Oslo, Isah, Fieh og Safario spiller på Det Gamle Biblioteket - Deichmanske, Aiming for Enrike spiller på den gamle amerikanske ambassaden, mens Nils Bech spiller på Vigelandmuseet.

Museumsleder ved Vigelandsmuseet, Jarle Strømodden, åpnet museet med en gang han fikk henvendelsen.

– Da vi fikk forespørselen om å bidra, og vi fikk høre at Nils Bech sto på plakaten, så var det lett å si ja. Vi er et museum som har sine begrensninger for ulike arrangementer. Men Nils Bech har opptrådt i museet tidligere og hans performance, dans og sang er noe som fortjener et størst mulig publikum. Den digitale formidlingsformen passer i så måte som hånd i hanske, sier Strømodden.

Smittevern blir svært viktig på alle arenaene. Produksjonen har laget strenge rutiner, basert på helsemyndighetenes råd, som alle involverte må følge. Det har vært svært viktig å få dette på plass som en del av produksjonen, også for artistene.

Programmet ser du på vierlive.no.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Tilgang til alt innhald for berre 145 kr i månaden

Di støtte gir liv til lokalavisa vår. Vi set stor pris på om du hjelper oss å spreia nyheitene!

  • Tilgang til alt innhald
  • Under 37 kr/veka
  • Utan bindingstid
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.