Næringsliv | 06. feb. 2024

Sulten på flere lærlinger – stort behov for ett fag

Det er høysesong for unge som skal søke seg til læreplasser rundt om i Norge.

Sulten på flere lærlinger – stort behov for ett fag
Pressefoto: Forsvaret.
Susann Haukeland Børnes
Susann Haukeland Børnestirsdag 06. feb. 2024 13:13

I en årrekke har det i bransjen vært stor etterspørsel både på kokker og kokkelærlinger.

Som Norges største lærebedrift merker Forsvaret kokkekrisen godt.

Halvpartene av læreplassene risikerer å stå tomme.

Tuva Bigseth jobber i byssa på fregatten KNM Roald Amundsen.

– Jeg har vært ombord i snart to år og trives veldig godt, sier andreårslærling Tuva Bigseth.

På marinefartøyet Roald Amundsen har Bigseth (18) fått bryne seg på å lage mat for sultne soldater og seilt i farvannene ved Riga, England og oppe i Nord.

– Det er så mange hyggelige folk man får jobbe sammen med. Når vi er ute og seiler er det veldig koselig å kunne se solnedganger og når det er nordlys er alle ute og tar bilder fra dekk. Det er veldig kjekt!

Kombinerer førstegangstjeneste og læretid

Tuva tar læretiden sin i Forsvaret for å slippe førstegangstjeneste etter læretiden.

Som lærling, blir den i stedet en del av læretiden, og slik «sparer» hun ett år. I tillegg til å være kokkelærling har Tuva også tatt flere kurs underveis.

Kokkene på sjøforsvarets fartøy har en viktig sekundærrolle innen førstehjelp ombord, og de har derfor kurs innen sanitet.

Tuva kombinerer læretiden med førstegangstjenesten for å "spare" ett år som lærling. (Foto: Helene Synes / Forsvaret)
Tuva kombinerer læretiden med førstegangstjenesten for å "spare" ett år som lærling. (Foto: Helene Synes / Forsvaret)

– Jeg ble kokk fordi jeg først og fremst er glad i å lage mat, og at folk liker maten jeg lager til dem, ler hun. Det er veldig fint å jobbe her siden det kommer hele tiden inn nye unge folk, og alle her er kjempekoselige.

Kystvakta tar imot en fjerdedel av alle lærlinger i Forsvaret og har hele 10 kokkelærlinger seilende på sine fartøy, men det kunne vært flere.

Lærlingekoordinator i Opplæringskontoret for Forsvaret, Jørgen Ellingsen, mener å være kokk i Forsvaret er en underkommunisert mulighet for unge.

– Alle Forsvarets avdelinger har behov for kokker og kokkelærlinger, det er mange soldater og ansatte som skal ha mat, og det er generelt et stort volum på matproduksjon i Forsvaret.

En av fordelene med å være lærling i Forsvaret er at man har ordnet arbeidstid.

– Å kunne jobbe som kokk og også ha et liv ved siden av, er ikke standarden i dette yrket, men hos oss jobber man i fast turnus både på land og ute på fartøy.

Minner om søknadsfristen

– Bare Forsvaret er Forsvaret, og som lærling hos oss får du mange unike opplevelser sammen med andre unge. Vilkårene våre tåler sammenligning med de fleste.

– Fri kost og losji, gratis hjemreiser og stipend til yrkesretta kurs setter også de fleste av våre lærlinger stor pris på, avslutter lærlingekoordinator i Jørgen Ellingsen.

Han oppfordrer eventyrlystne kokkeelever til å sende inn søknad på læreplass på Forsvaret.no innen søknadsfristen som er 15. Februar.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Hald deg oppdatert med Midtsiden

Få tilgang til alt innhald frå Midtsiden-redaksjonen. Som abonnent hjelper du oss på veg til å kunna dekka endå meir av det som skjer i Os!

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Frå 145 kr/md.
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.