Meining | 17. juni 2022

Vil trene med brannmenn for å reagere raskere på skarpe hendelser

Risikoen utenfor byene er større for at gjerningsperson får mer tid til å utøve mer skade.

Vil trene med brannmenn for å reagere raskere på skarpe hendelser
Leder for Norges Politilederlag i Parat, Kjetil Ravlo. (Foto: Parat/Vetle Daler)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyfredag 17. juni 2022 17:50

Av Kjetil Ravlo, leder for Norges Politilederlag i Parat

Vi registrerer debatten om politiets evne til å respondere raskere på skarpe hendelser, og ønsker tettere samhandling med lokale brannmannskap for raskere å løse oppdrag knyttet til pågående livstruende vold (PLIVO).

Men politilederne registrerer liten politisk vilje til å styrke politiet på en slik måte at man får samme responstid på landsbygda som i bynære strøk.

Kombinert med liten politisk vilje, er det heller ikke hensiktsmessig å styrke politiet i så stor grad som er nødvendig for å få lik responstid i alle deler av landet.

Sannsynligheten for alvorlige hendelser er tross alt mindre utenfor de store byene, men risikoen er større for at gjerningsperson får mer tid til å utøve mer skade.

Vi vil ikke overføre politioppgaver til brannvesenet, men mener mer felles trening mellom politi og brannmannskap vil kunne bidra til større trygghet for befolkningen.

Trening mellom politi og brannvesenets mannskaper for å løse oppdrag knyttet til pågående livstruende vold (PLIVO) vil styrke begge etater.

Dette gjelder særlig i kommuner med lange avstander, der politiet normalt har lang responstid. Dette må bringes inn i et system, og på et nivå, som gjør det lokale brannvesenet til et viktig supplement i beredskap utover brann og ulykker, som i dag.

Selv om det fortsatt skal være større politistyrker i de store byene, må vi styrke tilstedeværelsen av politi også i distriktene.

Regjeringen må øke ressursene til ansatte og utstyr. Dette for å øke tilstedeværelse av politipatruljer, utvide det forebyggende arbeidet og bedre kapasiteten til å løse skarpe oppdrag i hele landet.

Skillet mellom politiets oppgaver og brannvesenets oppgaver skal fortsatt være like tydelige som i dag.

Politiet- og brannvesenets ulike samfunnsoppdrag må ligge fast. Politiet er utdannet og trent til politioppgaver, på samme måte som brannmannskap er trent og utdannet til å håndtere brann og ulykker.

Dette bør imidlertid ikke være til hinder for økt samhandling, mer felles trening og et brannvesen som i enda sterkere grad enn i dag kan samarbeide med politiet.

Justisministeren har varslet at regjeringen i løpet av høsten 2022 skal foreta en helhetlig gjennomgang av brann- og redningsområdet.

Her må våre innspill tas med og vi må sammen med Politidirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap finne gode løsninger.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.