Silje Hjemdal og Helge Andre Njåstad, 2. og 1. kandidat for Hordaland Frp ved Stortingsvalet (pressebilde)

Vrakpant på båt

Leserinnlegg: – Med FrP blir det vrakpant på båter, en viktig miljøseier, skriver Helge Andre Njåstad og Silje Hjemdal.

Av: Lesarinnlegg

FrP i regjering har nå fått gjennomslag for å innføre en vrakpantordning for fritidsbåter. Dette er noe som vi har kjempet for lenge. Vi fra kystfylket Hordaland vet hva dette kan bety både for den enkelte, men ikke minst miljøet lokalt.

Dette er et nyttig tiltak mot forsøpling og dumping av gamle båter. Det har dessverre blitt et problem at mange eldre båter bare blir henlagt da det i dag ikke finnes en god ordning for båter som skal skrotes. Dette fikk vi nok en bekreftelse på da vi besøkte Vi rydder Askøy som arrangerte ryddeaksjon ved Kleppestø Kai i helgen.

Det finnes over 700.000 fritidsbåter i Norge og det er grunn til å tro at en del av disse er modne for opphugging, men at de bare blir liggende som følge av mangel på returløsninger.

Spøkelsesbåter og vrak som blir liggende i årevis er både visuelt skjemmende og representerer en miljøtrussel. Det var derfor svært gledelig å kunne ta med seg denne gladsaken til de frivillige som sto på under søndagens ryddeaksjon på Askøy.  Varkpantordning innebærer at kommuner eller andre som behandler slike fritidsbåter kan få tilskudd til dette arbeidet. Klart dette også vil kunne ha betydning for kyststripen i Os.

Kommunene vil nå få plikt til å sørge for at fritidsbåter opp til 15 fot skal kunne leveres inn gratis til et mottak i kommunen eller i nærheten av kommunen. Alle båteiere som leverer inn fritidsbåter opp til 15 meter vil også få utbetalt 1000 kroner for dette. Anlegg som får tilskudd for behandling av større fritidsbåter, skal også ta imot båter opp til 1,1 tonn gratis.

Dette er et av flere tiltak vi har innført for å gjøre hverdagen litt enklere for båtfolket, samtidig som vi får en renere og penere kyst.

Helge Andre Njåstad og Silje Hjemdal
1. og 2. kandidat, Hordaland Frp

Fleire saker