- 01. sep. 2020

7 tips til turgåarar i jaktterreng

Årets hjortejakt starta i natt.

7 tips til turgåarar i jaktterreng
1. september starta årets hjortejakt. (Arkivfoto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Ørjan Håland
Ørjan Hålandtirsdag 01. sep. 2020 09:14

Mengda felte hjort i Fusa og Os kommune har samla auka kvart år sidan 2015.

I fjor blei det rekord med 961 felte dyr mot 892 i 2018 og 840 i 2017.

Også tilliten til norske jegerar er rekordhøg. Ifølgje ei undersøking gjennomført for Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) er 4 av 5 nordmenn grunnleggande positive til jakt, og heile ni av ti har tillit til at jakta foregår på ein human og forsvarleg måte.

Men treng du som turgåar uroa deg for å møta jegerar i terrenget? Skal du vika, helsa eller lista deg vekk?

NJFF har utarbeidd desse «slik-gjer-du-det-når-du-treff-ein-jeger»-tipsa:​

1. Alle har like stor rett til å ferdes i skogen
Allemannsretten sikrer alles ferdsel. Jegerne ønsker ikke å fortrenge noen. Ta mer enn gjerne en prat. Kanskje kan dere bli enige om hvem som går hvor?

2. Er jakt farlig for meg?
Nei. Det er ikke farlig å gå i skogen selv om det er jakt. Jegerne vet utmerket godt at du er der og vet hva de skyter på. Vi kjenner ikke til at noen bærplukkere, sopplukkere eller andre turgåere har blitt skutt under jakt.

3. Må jeg ha rød topplue?
Nei, det må du ikke, men dersom du føler at det gir deg en trygghet så ta den nå for all del med.

4. Hvorfor har jegerne signalbekledning?
Jegerne har ofte signalbekledning for å være tydelige ovenfor de andre jegerne på jaktlaget hvor de er til enhver tid. Det er ikke noe krav om slik bekledning, men det er vanlig brukt der flere jegere jakter sammen.

5. Blir jegeren irritert dersom vi tilfeldigvis møter ham på post?
Det bør han eller hun ikke bli. Det er god tradisjon i Norge at vi hilser på hverandre eller småprater litt når vi møter andre ute på tur i skogen. Det gjelder når vi møter jegere også. Men hvis du møter en jeger på post, er det kanskje ikke den rette anledningen for høylytt og langvarig prat om vær og vind.

6. Har jegerne egentlig greie på det de driver med?
Det finnes knapt et jegerkorps i verden som er bedre skolert enn det norske. Alle som skal jakte i Norge må gjennom et jegerprøvekurs (30 timer undervisning) samt bestå en offentlig eksamen til slutt. Alle som skal jakte storvilt må i tillegg bevise sine skyteferdigheter ved å bestå en årlig skyteprøve. Vi har skytebaner i alle kommuner der jegere går for å trene og terpe gode våpenvaner. Fokus er både på blinken og på sikkerheten.

7. Vet jegerne hvordan de skal forholde seg til turgåere?
NJFF har laget Jaktvettregler for å forhindre ulykker under jakt og sørge for at møter mellom jegere og vanlige friluftsfolk går knirkefritt. Dette er jegernes variant av fjellvettreglene. Den første regelen lyder: «Tenk sikkerhet i alt du gjør som jeger». Jaktvettreglene oppfordrer jegere til å ta hensyn, samt å være imøtekommende og snakke med folk de møter.

Nordmenn er positive til jakt

Pressemelding frå NJFF:

Fire av fem nordmenn er grunnleggende positive til jakt, og hele ni av ti har tillit til at jakta foregår på en human og forsvarlig måte. Det viser en ny landsdekkende undersøkelse.

"På generelt grunnlag, hvor positiv eller negativ stiller du deg til jakt?" lyder spørsmålet der hele 78 % svarer svært eller ganske positivt. Det er en økning på 4 % fra sist undersøkelse i 2017. Det betyr at nær fire av fem nordmenn ser positivt på jakt.

– Vi er naturligvis svært fornøyd med denne utviklingen. At vi møter forståelse for jakt i befolkningen er viktig for jaktas framtid. Jakt er en del av vår kulturarv, og et av de viktigste verktøyene vi har i naturforvaltningen, sier Knut Arne Gjems, leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

Knut Arne Gjems, leder i NJFF. Foto: @norwegiantrio/NJFF
Knut Arne Gjems, leder i NJFF. Foto: @norwegiantrio/NJFF

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • For heile familien (6 pers)
  • Utan bindingstid
  • Berre 30 kr per veke
Teikna abonnement

Abonnementet blir fornya kvar 4. veke for kr 120 per månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.