Advarer mot falsk og farlig alkohol

Tolletaten har gjort beslag av falske etiketter og giftig alkohol.

Beslag av tomme flasker, korker, etiketter og giftig alkohol får Tolletaten til å frykte at falsk og farlig brennevin er i omløp. (Foto: Tolletaten)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøylørdag 07. mai 2022 09:11

Tolletaten har nylig avdekket mistenkelig import av isopropanol, som er en giftig alkohol brukt som løsemiddel i blant annet desinfeksjonsmidler og vindusspylervæske.

Etaten mistenker at spriten som fyller de tomme flaskene blir fortollet inn i Norge og feildeklarert som andre flytende varer.

På bakgrunn av en mulig kobling til smugling av tomme flasker mener Tolletaten at det er nødvendig å advare mot ulovlig og helseskadelig brennevin.

– Vi er dessverre nødt til å gå ut med en ny advarsel om falsk alkohol, kun et halvt år siden vi gjorde det sist. Nylige beslag gir ekstra grunn til bekymring, samtidig som vi er på vei inn i russetid og sommersesong, med tilhørende høyt nivå på festlige aktiviteter, advarer tolldirektør Øystein Børmer i en pressemelding i dag.

Ser trolig ut som originale varer

Tolletaten har de siste årene registrert økt smugling og fortolling av tomme brennevinsflasker, plastkorker og falske flaskeetiketter til verdenskjente brennevinsdestillerier.

Utviklingen gir grunn til sterk bekymring for at det foregår ulovlig omtapping, produksjon og salg av sprit utgitt for å være originalvarer.

– Det er viktig at alle, uansett alder, forstår at det på ingen måte er trygt å kjøpe eller drikke ulovlig brennevin. Selv om det ser ut som originalvare, så kan innholdet være livsfarlig.

Frykter mislykket destillering

Undersøkelser etaten har utført indikerer at isopropanol kan renses ved hjelp av destillasjon, slik at vanlig alkohol frigjøres.

Risikoen er samtidig stor for at betydelige mengder av skadelige stoffer ikke fjernes i prosessen.

Isopropanol er svært helseskadelig i seg selv, samt at det ved destillasjon ofte benyttes andre skadelige stoffer som blir med over i sluttproduktet. Dette medfører alvorlig fare for liv og helse.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Fra 36 kr/uke
Se priser

Abonnementet blir fornya kvar måned. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.