Kultur | 08. nov. 2019

Berven og Bratlie i Hvelvet

Video og handarbeid møter kvarandre i ny utstilling i Oseana.

Frå Ingrid Berven si videoinstallasjon. (Pressefoto) 
Kjetil Osablod Grønvigh
Kjetil Osablod Grønvighfredag 08. nov. 2019 16:32

I morgon opnar Ingrid Berven utstillinga «HÅNDARBEID» i Hvelvet i Oseana.

I same utstillinga kan du sjå Sigbjørn Bratlie si utstilling «TOGN».

Dette skriv kurator ved Oseana Kunst & Kultursenter, Evelyn Holm, i ei pressemelding.

Videoverk

Ingrid Berven stiller ut ei videoinstallasjon, basert på 51 kunstnarar i arbeid med hender og materiale.

I videoverket HÅNDARBEID fokuserer Ingrid Berven på kunstnere som bruker hender, redskap og materiale for å uttrykke sine ideer. Håndverkere på forskjellige områder, ikke bare i kunsten, kan ha både ferdigheter, talent og kreativitet, og prosessen med å lage objekter med hendene bringer ofte med seg tilfredshet og glede. Likevel kan det virke som håndverket er undervurdert på alle nivåer i samfunnet, fra utdannelse til ansettelser i kommersiell virksomhet. Hvorfor denne manglende verdsettelsen av det å lage i vår tid?

Paradoksal tittel

«Togn» er den paradoksale tittelen på en videoutstilling som mer enn noe annet fremstår som direkte skravlete.

Utstillingen til Sigbjørn Bratlie inneholder seks videoer, og de handler alle sammen om språk, nærmere bestemt om fremmedspråk. Som performance-prosjekter er filmene det endelige resultatet av en prosess der Sigbjørn Bratlie først setter av cirka ett år til å lære seg et (mer eller mindre nyttig) fremmedspråk, for deretter å lage et kunstprosjekt der han, – i en spesifikk setting, – kommuniserer med noen på dette språket. Videoene i utstillingen er laget på følgende språk: Afrikaans, gresk, gælisk, latin, grønlandsk og polsk.

Ingrid Berven er utdannet billedkunstner ved Kunsthøgskolen i Bergen (1993 – 98) og Kunstakademiet i Helsinki (1996). Hun har også musikkutdannelse fra Griegakademiet – Institutt for musikk. Berven har siden 1998 hatt en rekke separatutstillinger i inn- og utland, blant annet ved Galleri s.e., Bergen, Bergen Kunsthall, Tromsø Kunstforening, Hordaland Kunstsenter, Bergen, Nordisk Panorama, Beograd, NOoSPHERE Art Gallery, New York, Lydgalleriet, Bergen og Kunsthall 3,14, Bergen, og deltatt ved gruppeutstillinger i blant annet Oslo, Bergen, København, Stockholm, Helsinki og Krakow. Verk av Ingrid Berven er innkjøpt av Handelshøgskolen BI og Kulturrådet. I 2017 var hun representert på Bergen internasjonale filmfestival (BIFF) med dokumentaren ”THE RETURN – Georgia fra Hamsun til Manana”. Hun bor og arbeider i Bergen.

Sigbjørn Bratlie har sin kunstutdannelse fra Oslo, Birmingham, Lyon og London, og fikk sin MA Fine Art ved Central Saint Martins College of Art and Design i 2002. Av separatutstillinger kan nevnes Galleri Blunk, Trondheim, B-Galleria, Turku, Fabrikken, København, Leitrim Sculpture Centre, Manorhamilton, Irland, Møre og Romsdal kunstnersenter, Galleri BOA, Oslo, XL Art Space, Helsinki og Nordtrøndelag fylkesgalleri. Han har også vært representert ved en lang rekke kollektivutstillinger i Norge og utenlands, blant annet i Kiel, Reykjavik, Vilnius og Wien, Oslo, Hamar, Berlin Buenos Aires og London. Han har også hatt et stort antall opphold ved internasjonale kunstnerresidenser, blant annet i Reykjavk, Svalbard, Roma, Berlin og Gdansk. Han bor og arbeider i Oslo og Gdansk.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Fra 36 kr/uke
Se priser

Abonnementet blir fornya kvar måned. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.