Meining | 02. okt. 2023

En måte å unngå skolenedleggelse på

DEBATT: Valget er enkelt.

En måte å unngå skolenedleggelse på
Kristian Strønen, her på folkemøte om barnehagen i Strøno. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøymandag 02. okt. 2023 11:23

Kanskje det mest aktuelle temaet i Bjørnafjorden kommune for tiden er nedlegging av 5 skoler for å spare 17,2 millioner på et anstrengt kommunebudsjett.

Gjennom lokale media har vi fått referert fra folkemøtene og kunnet lese engasjerte leserinnlegg.

Budskapet er det samme: Den lokale skolen er ikke bare en skole, med et samlingssted for mange lokale aktiviteter. Aktiviteter som er en vesentlig del av drivkraften som skaper den lokale samhørigheten. Uten skolen vil ikke Strøno være Strøno, men bare en samling av hus uten noen felles identitet.

Jeg bruker Strøno som eksempel, siden det er her jeg bor og kjenner best, men ut fra det jeg leser er problemstillingen den samme alle 5 stedene.

Leserinnlegget til Klas Færøvik understreker forholdene: På disse 5 stedene er det folk i produktiv alder som etablerer seg, enten de har vokst opp her eller er tilflyttere.

Les ògSkoleskandalen i Os

Det er ikke pensjonister som meg som etablerer seg her.

Vi bor her så lenge vi kan kjøre bil. Den dagen vi ikke lenger har førerkort, vil vi måtte vurdere å flytte til et mer sentralt sted.

Klas kan også fortelle at uten skole reduseres interessen for å etablere seg.

Det samme uttaler eiendomsmegler Daniel Røksund i et intervju i Os og Fusaposten: Resultatet vil være lavere pris på eiendommen den dagen vi eventuelt skal selge for å kjøpe noe annet.

Jeg er ikke tilhenger av eiendomsskatt, men nå har vi et ekstraordinært dilemma, og kan stå overfor dette valget dersom politikerne ikke finner penger et annet sted.

Vi har cirka 8.000 eiendommer i Bjørnafjorden kommune.

Dersom eierne av disse eiendommene betaler 200 kroner per måned i eiendomsskatt vil det bety 19,2 millioner kroner i inntekter – skolene er reddet.

For meg betyr det 2.400 kroner i året.

Dersom konsekvensen av nedlegging av skolen er tapt verdi, vil hver prosent verdireduksjon på eiendommen bli et tap på 65.000 kroner. 5 prosent vil utgjøre 325.000 kroner!

Valget er derfor enkelt: Behold skolene og, dersom dere ikke finner penger andre steder, innfør en flat eiendomskatt på 200 kroner per måned i for eksempel 3 år – til kommuneøkonomien har bedret seg.

Politikk er å prioritere og ta ansvar for innbyggernes ve og vel – ikke å ri prinsipper.

Det kan umulig være en god politikk å legge ned skolene for å unngå eiendomsskatt, når konsekvensen er både redusert livskvalitet for oss som bor her - samtidig som vi taper penger.

Kristian Strønen

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.