Meining | 15. mai 2024

For lite drahjelp til byggenæringen

DEBATT: Ikke siden 1990-tallet har situasjonen i byggenæringen vært så utfordrende som i dag.

For lite drahjelp til byggenæringen
Regiondirektør Helene Frihammer. (Foto: NHO Vestland)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyonsdag 15. mai 2024 08:47

Det er skuffende at regjeringen ikke prioriterer flere tiltak mot krisen i byggenæringen i revidert nasjonalbudsjett. Samtidig kan vi juble for at den ekstra arbeidsgiveravgiften forsvinner ved årsskiftet.

Tirsdag formiddag la regjeringen frem revidert nasjonalbudsjett. NHO Vestland hadde blant annet forventninger om konkrete tiltak for å styrke aktiviteten i byggenæringen, og beholde kompetansen i bransjen.

Det er skuffende at det ikke kommer mer midler til energieffektivisering og tilskudd til kommunale utleieboliger. Sammen med tilstrekkelige rammer for Husbanken kunne dette hjulpet en kriserammet byggenæring, som tross alt er Norges største fastlandsnæring.

Halvparten opplever markedet som dårlig

Ikke siden 1990-tallet har situasjonen i byggenæringen vært så utfordrende som i dag. Høye rentekostnader og usikkerhet om veien videre gjør at både offentlige myndigheter, næringsliv og forbrukere holder igjen på investeringene i nybygg.

NHOs medlemsundersøkelse for mai viser at om lag halvparten av bedriftene i byggenæringen i Vestland anser den generelle markedssituasjon som dårlig.

Positive endringer

Fra før er det kjent at den ekstra arbeidsgiveravgiften på høye lønninger forsvinner fra nyttår. NHO har hatt bred støtte i kravet om at avgiften måtte fjernes.

Det er svært gledelig at det nå er satt en dato for fjerning av den ekstra arbeidsgiveravgiften. Avgiften har ført til ekstrakostnader for bedriftene, og har også rammet vanlige arbeidsfolk og lokalsamfunn.

Det er også positivt at regjeringen nå presenterer en plan for å legge til rette for mer og raskere utbygging av solkraft. Dette kan bli et viktig bidrag for å tette kraftgapet.

Helene Frihammer
regiondirektør i NHO Vestland.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.