midtsiden

Heime frå Hollywood

Etter to månadar i USA er ORBO tilbake. I kveld blir det konsert i Bergen, her kan du varma opp med reisebrev frå USA-turen.

Av: Kjetil Vasby Bruarøy

I august gjekk turen frå konsertar i blant anna Kvam og Elverum til nye spelejobbar i Santa Rosa, Long Beach og San Diego.

I kveld speler ORBO på Madam Felle i Bergen, fram til ORBO & The Longshots går på scenen kan du kosa deg med dette reisebrevet frå USA-turen:

Etter ganske nøyaktig to måneder i USA var det deilig å komme tilbake. Selvfølgelig rart å komme fra 25 grader og sol til -1 og snø. Vi landet fredag kveld i forrige uke og lørdag morgen var vi på vei til Gol for å spille. Denne uken har vi spilt på Hamar, i Oslo og i kveld i Bergen.

Våre trofaste Os-fans har allerede organisert buss fra Os til Bergen til konserten med retur etterpå førstkommende fredag. Fantastisk!

Vi har gjort over 20 konserter i nesten like mange byer, tre radioshow og spilt inn 20 låter til neste plate. Studioet i Nord California, Prairie Sun er det beste studioet vi har vært i noensinne. Det ble brukt i cirka 11 år av Tom Waits, og er opprinnelig en gammel kylling- og kalkungård som er bygget om.

Siden vi spilte inn så mange låter rakk vi ikke å bli helt ferdig på 10 dager, så vi booket et studio i Nashville også. Etter to smekkfulle konserter i San Francisco fløy vi (med ALTFOR mye bagasje) via Las Vegas til Nashville.

Tennessee er noe annet enn California. Her er økonomien i vekst og den kjente "southern hospitality" merkes med en gang. Det sies at du kan banke på en hvilken som helst dør i Tennessee, og mest sannsynlig blir du invitert inn på middag. Maisbrød, maiskolber, bbq-kylling og coleslaw er en nokså vanlig sørstatsmiddag. De er også ivrige på kjøttpudding og potetmos.

Nashville er en by for seg. Alle som er det minste musikkinteressert bør dra dit minst én gang i livet. Det bor cirka 700.000 mennesker i Nashville, men minst 150.000 av dem er i musikkbransjen på en eller annen måte.

Hvert år kommer det tusenvis av håpefulle låtskrivere til byen. Mange ender opp steinblakke på vei hjem i en Greyhound-buss, men det er alltid noen som får det til. Garth Brooks er en av dem. Selve Nashville "soundet" har stagnert en hel del, det de kaller countrymusikk i dag er ofte ikke mer enn pop med fele og auto-tune.

I en by med så mange musikere er det jo klart at livemusikk er nokså sentralt. Det mest interessante foregår ikke nødvendigvis på allfarvei, men du kan være utrolig heldig på Broadway, som er hovedgaten i Nashville. Her er det cirka 50 barer med live musikk fra 2pm-2am. De fleste bandene spiller for tips, men amerikanerne har jo et svært forståelsesfullt forhold til nettopp det.

Selv spilte vi en gang på stedet "Robert's Western World" midt på Broadway. Vi fikk streng beskjed om å holde oss til "Honky Tonk", men de må ha vært fornøyde, for vi ble straks invitert til å spille på et annet sted i East Nashville på andre siden av Cumberland River uken etter.

Vi gjorde cirka seks konserter i Nashville og to i Knoxville, som er en mindre by cirka tre timer unna. Kjøreturen var kanskje den vakreste noensinne, med svære løvtrær så langt øyet kunne se. Høsten i Tennessee er nydelig. Det ser mye ut som Norge, men temperaturen er ikke til å kjenne igjen. For de som ikke vet det, Paris ligger på samme breddegrad som New York, så Nashville er gjerne lenger syd enn mange tror.

Vi jobbet hardt i studio i Nashville også, og fikk med oss en rekke fantastiske musikere. Fats Kaplin som spiller fiolin for blant annet Emmylou Harris, John Jorgenson, Elton Johns gitarist (en av verdens fremste sigøynergitarister som også er halvt norsk) var også med oss. I tillegg hadde vi med oss to svært kraftfulle afrikanske sangere og sist, men ikke minst - Delbert McClinton.

Jeg føler vi har laget vårt "masterpiece". Dette albumet er det beste vi noensinne har gjort. Det kostet blod, svette og tårer - bokstavelig talt, men det var verdt alt. Vi kommer til å slippe det i 2011 (dato ikke satt), men vi lover at dere kan glede dere.

Vi gleder oss til å se dere i Bergen!

ORBO & The Longshots

Fleire saker