Meining | 19. des. 2022

Kakepersoner i iskalde hjem

Mange har ikke disse pengene som enkelte mener at vi skal bruke mindre av.

Kakepersoner i iskalde hjem
Thorstein Skårnes, her i kommunestyret 12. mai i år. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøymandag 19. des. 2022 11:10

Mens likestillingsminister Trettebergstuen (Ap) bruker tiden på å hylle bruken av «kakepersoner» i Stortingskantinen for å erstatte det mindre kjønnsnøytrale «kakemenn», fryser vanlige menn og kvinner i norske hjem.

Statsminister Jonas Gahr Støre følger (Ap) situasjonen nøye.

Betaler han egentlig strømregningene selv, eller føres det på en eller annen reiseregning ettersom strømmen reiser gjennom strømnettet hele veien fra Europa – visstnok?

I hvert fall er det derfra vi henter prisene våre, og stortingspolitikere har vist seg å være kreative. Den vanlige mann og kvinne i gaten kan i hvert fall ikke det, men dette må vi tåle?

Finansminister Vedum (Sp) mener at vi ikke kan bruke mer oljepenger, selv om de samlede petroleumsinntektene for 2022 anslås å bli 1384 milliarder kroner, eller i overkant av 1/10 oljefond, fordi det vil påvirke inflasjonen. Dette er derimot ikke en gang ekspertene enige om.

Heller ville Fremskrittspartiet sin makspris på strøm på 50 øre per kWt gi både kontroll over renten og inflasjonen, mens det ville gi bedrifter og privatpersoner en langt mer sikker nyttårsfeiring og nytt år.

Så seint som i september skrev interimredaktør på nettavisen EnergiNytt24 at Vedum burde sette en makspris på strømmen for å få kontroll på renten.

Det er nemlig energi og mat som i stor grad driver inflasjonen oppover, og da i stor grad på bakgrunn av manglende tilgang – ikke økt etterspørsel.

Staten Norge kunne med andre ord fint «koblet Norge av Europa» ved å redusere eller fjerne moms på mat, og sette en makspris på strøm.

Ved å øke renten er målet at vi nordmenn skal bruke mindre penger, og bedriftene gjøre færre investeringer, men allerede nå har stadig flere nordmenn måtte begynne å velge mellom strøm og mat på bordet. De fleste gir blanke i om Stortinget bruker tiden på å gjøre kakemenn kjønnsnøytrale, når de fryser i iskalde hjem. De har ikke disse pengene som enkelte mener at vi skal bruke mindre av.

Og verre vil det bli.

Grunnrenteskatten som Arbeiderparti- og Senterpartiregjeringen vil innføre har stoppet de fleste investeringene langs kysten og i bygdene som Senterpartiet snakket så varmt om i valgkampen, og seinest i forrige kommunestyret gikk et nesten samlet kommunestyre inn for å sende en negativ uttale til denne beskatningen til regjeringen i Oslo.

NHO melder om økt grad av pessimisme blant sine medlemmer. Det samme gjør SMB, organisasjonen for små og mellomstore bedrifter som Norge i stor grad består av.

Ikke rike milliardærer og store bedrifter, som man skulle tro på enkelte.

De med lav inntekt står trolig først i køen til å trekke købillett på NAV når permitteringene starter.

Norge har råd til å gjøre hverdagen enklere, billigere og mer sikker for den enkelte nordmann. Regjeringen har muligheten til å skape trygghet for hver og en av oss, men velger rett og slett å la være.

Støre og Vedum har ikke en krone å gi, før de står i et internasjonalt forum. Da åpnes pengesekken så inderlig raskt, og selvfølgelig skal vi hjelpe til med situasjonen i Ukraina!

Men først og fremst må kalde nordmenn, med en kakeperson i hånden, få hjelpen de trenger.

Thorstein Skårnes
Bjørnafjorden FrP

Referanser:

  • Stortinget avskaffer kakemenn
 dagbladet.no
  • De kunne ha delt ut penger vg.no
  • Sett makspris på strøm Vedum, så får du kontroll på renta
 energinytt24.no
  • Ny rapport: Stadig flere nordmenn må velge mellom strøm og mat
 nrk.no

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.