Sport | 29. mars 2018

Krasj-kurs i å lære småttiser slalåm

Kva bør du tenke på når du skal lære poden å stå på slalåm?

Krasj-kurs i å lære småttiser slalåm
Tre ganger tok det før Sune klarte å stå alene. Første gang stod han mellom beina. Andre gang stod han i sele. Tredje gang stod han alene. (foto: AMP)
Andris Hamretorsdag 29. mars 2018 16:08

Bildeserie:

Jeg tør ikke slippe selen før jeg ser han klarer å ploge skikkelig (foto: AMP)
Jeg tør ikke slippe selen før jeg ser han klarer å ploge skikkelig (foto: AMP)
1 av 1
Jeg tør ikke slippe selen før jeg ser han klarer å ploge skikkelig (foto: AMP)

Tekst og bilder: André Marton Pedersen

André er ny skribent for Midtsiden. Han er en turglad firebarnspappa, skribent, fotograf og turleder. Har egen blogg Helst ute (www.helstute.com). Blir lett engasjert. Har stappfull kalender og får beskjed fra samboeren om at turutstyret tar altfor stor plass i hjemmet.

Det er å lære små barn å stå på slalåmski er ikke like enkelt. Det krever først og fremst tålmodighet, en bit sjokolade og en god plan for hvordan lære de å få kontroll på skiene. For hvordan går man best frem? Hvilke fremgangsmåte er mest egnet? Jeg ringer min gode venn Hanne Hollås som er skiinstruktør.

– Hei Hanne, hvordan bør vi gå frem når vi skal lære våre små røvere å stå slalåm?

– Jeg ville begynt med langrennski. Da blir barnet vant til å ha ski på beina. Gå i kupert terreng, stå nedover mindre bakker. Da får de balansetrening og overgangen til slalåm blir lettere.

– Har du et par ekstra tips på lager nå som det er påske og mange gjerne skal prøve seg i trekket?

– Først og fremst er det viktig å leke masse. Barnet må ha det gøy. Lek masse med utstyret på. Når barnet så står nedover bakken er det viktig at de har tyngdepunktet fremover. Få barnet til å ta på knærne sine mens det sklir nedover. Så må de lære å ploge og stoppe. Vi kaller det å lage «pizzastykke». Små barn tar ikke muntlig instruksjon så lett, så vis de hva de skal gjøre fremfor å fortelle de det. La barna herme etter deg. Kjøre porter er bra. Skogsløyper er moro og god trening når de begynner å bli litt bedre.

– Skal vi bruke sele?

– Det går an å bruke sele, men det kan da ta lenger tid før de blir selvstendige på ski, for selen trekker de bakover, så skiskolen anbefaler det ikke. Bruk heller en stav som barnet kan holde i, og kjør ved siden av. Det viktigste i starten er at dere har det moro.

– Men det er ikke alltid like moro å lære barn slalåm. Det har jeg selv erfart. Er det lov å hyle ut av fortvilelse og frustrasjon midt i bakken når ingenting går som det skal?

– Hahaha, nei!

– Jammen, hvorfor ikke det da?

– Hehe, alt kan jo skje i barnebakken egentlig, men det vanligste er å se barn hyle, ikke voksne. Husk å ikke presse barna. Overivrige foreldre er det verste. De presser barna og da lærer de ingenting. Barn lærer av å ha det gøy.

– Hvor lang bør slalåmskiene være?

– 20 cm kortere enn høyden til barnet. Korte ski er viktig i starten.

– Og staver?

– Kutt stavene i begynnelsen. De har mer enn nok med beina. Staver kan de bruke når de har lært seg parallellsving.

– Hvor mye bør man skryte av barnet underveis?

– Gi masse ros! Og spe på me snøballkrig, lek og masse pølser. Når barna blir gamle nok er det lurt å sende de på skiskole. Der har vi en grense på 7 år. Det er inspirerende for barn å lære med andre på sitt eget nivå, med foreldrene litt på avstand.

– Tusen takk for tipsene, Hanne, og god påske!

– God påske og lykke til!

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.