Skattedebatten som til nå har preget valgkampen er en avledningsmanøver, meiner Glenn Erik Haugland (arkivfoto: Andris Hamre)
Skattedebatten som til nå har preget valgkampen er en avledningsmanøver, meiner Glenn Erik Haugland (arkivfoto: Andris Hamre)

Kutt skattepratet, trøttinger!

Leserinnlegg: Vi trenger ledere og ideer som kan engasjere og få oss til å skape mer, skriver Glenn Erik Haugland (V).

Andris Hamre
06. september 2017 - 10:20

Skattedebatten som til nå har preget valgkampen er en avledningsmanøver. Vi trenger ledere og ideer som kan engasjere og få oss til å skape mer. Det kan ikke sies med store nok bokstaver - vi må skape mer før det er for sent!

Norge skårer høyt på rangeringer over hvilke land det er best å bo i, men havner godt nede på listen over nyskaping. Grunnene til at det er slik kan være mange, men det politiske ansvaret er tydelig. For fire år siden var jeg en av de som jobbet hardt for en borgerlig regjering som kunne avlaste en sliten Stoltenberg-regjering. For meg handlet det om nyskaping. Det gjør det fortsatt.

«Nye idéer, bedre løsninger.» Slagordet til Høyre pekte på medisinen landet trengte, men den ble aldri ble brukt. Global Innovation Index viser at Norge har falt fra en 16. plass i 2013 til 19. plass i 2017. Med regjeringen Solberg fikk landet en åpnere politisk debatt som kunne ha banet vei for nye idéer. I stedet for politisk mot og visjoner fikk vi splittende retorikk fra politikere som var redde for å miste kjernevelgerne sine. Høyre og Frp har feilet i en historisk avgjørende tid og endt opp som et mislykket regjeringsprosjekt. Før alt engasjement kveles og vi ender opp med den dårligste velgeroppslutning noensinne, må politiske ledere skifte gir.

Politisk ledelse som inspirerer vil få flere til å starte sin egen bedrift. Den lille butikken i nabolaget, app-utvikleren, kaféen med lokal øl, bilmekanikeren, iPhone-reperatøren, kunsthåndverkeren, regnskapsføreren, osv. Små bedrifter skapt av optimister som våger å ta sjansen. Det er disse som skaper flest arbeidsplasser i dag, ikke de som roper høyest på skattekutt, i følge BI-professor, Torger Reve. 

Å skape nye arbeidsplasser handler i tillegg om noen solide politiske grep. Først og fremst må det finnes et nysgjerrig og kjøpevillig marked. Med små inntektsforskjeller får flere råd til å kjøpe det den nye butikken på hjørnet har å tilby. Det handler også om modige gründere med gode ideer som evner å ta pulsen på hva folk og bedrifter trenger, eller ikke visste at de trengte! 

Nyskaping handler ikke minst om kunnskap. Torger Reve peker på at de som starter nye bedrifter trenger mere kunnskap om hvordan idéer kommersialiseres og virksomheter skaleres opp. Så handler det om gode rammebetingelser. Bedre sosialt sikkerhetsnett for selvstendig næringsdrivende, tiltak for å stimulere investeringer, mm.

Men viktigst av alt handler det om ambisjoner, inspirasjon, tro på fremtiden, optimisme, nysgjerrighet og kreativitet. Dette er psykologiske faktorer der politisk retorikk spiller en avgjørende rolle! Får du tro på fremtiden når du hører Erna Solberg snakke? Blir du nysgjerrig av å hører Jonas Gahr Støre? Men om du hører på en tale av John F. Kennedy derimot: «The American, by nature, is optimistic. He is experimental, an inventor and a builder who builds best when called upon to build greatly.»

Selv arbeider jeg for nyskaping som lokalpolitiker i Os kommune og har forventninger til den nye næringssjefen og gründerparken vi har tatt initiativ til. Her har mange år med H/FrP - ledelse vist hva denne politikken er god for hva gjelder nye arbeidsplasser. Resultatet er nedslående, Os har vært elendig på nyetableringer.

Så nok skatteprat nå. Nok kynisk bad cop Listhaug og good cop Erna Solberg show nå. Nok rødgrønn skremselsretorikk. Fremtidige arbeidsplasser står på spill. Vi trenger politikere som inspirerende og kraftfullt kan løfte landet og få fart på landets kreative potensiale.

Glenn Erik Haugland
Kommunestyrerepresentant
Os Venstre