Nå er det sesong for nasjonalretten
Norsk lam og kål er i sesong og på sitt beste samtidig. Det gjør fårikål til en perfekt og kortreist høstrett du kan kose deg med.


Fårikålens dag markeres hvert år den siste torsdagen i september, og det er mer enn smaken som gjør fårikål til Norges nasjonalrett.
– Ikke bare får lammekjøttet en fantastisk smak av at dyra går på utmarksbeite, dyra er også gartnere for det norske naturlandskapet.
– Drøvtyggere som sau og lam kan fordøye og nyttiggjøre seg av gress og andre tungt fordøyelige planter, og slik gi oss verdifull og næringsrik mat, sier Anette Fjelleng Hansen, kokk i MatPrat.

– Jeg er vokst opp med fårikål og ingen ting var bedre høsttegn enn å komme hjem til bestemor på Helgelandskysten og få servert den smakfulle retten.
– Jeg elsker den tradisjonelle smaken, men lager den selv ofte med chili, ingefær og soya fordi jeg har dilla på asiatiske smaker.

Nasjonalretten er populær som aldri før. Over 70 % av befolkningen spiser fårikål hver høst og fårikålentusiaster finnes i alle aldre overalt i Norge. En viktig årsak er nok den enkle tilberedningen og den uformelle måten å innta tradisjonsmaten på.
– Fårikål er enkelt, du trenger bare fårikålkjøtt, kål, vann, salt og pepper. Dette er en gryte alle kan få til, og den er ypperlig å servere i kollektivet eller til svigers. En rykende varm fårikålgryte midt på bordet innbyr til lave skuldre, slurping og høy kosefaktor, avslutter kokken.
Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?
Les meir om
Tilgang til alt innhald for kun 5 kr i 5 veker
Vi set stor pris på at du vel å abonnera på Midtsiden, det hjelper oss på veg til å kunna dekka endå meir av alt som skjer i Os!
- Tilgang til alt innhald
- Utan bindingstid
- Moglegheit for fleire brukarar
Etter kampanjen blir abonnementet fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.