Meining | 02. nov. 2023

Om ungdommen: Os 2023 ... det er flaut det!

DEBATT: Har vi rett og slett bare glemt ungdommene?

Om ungdommen: Os 2023 ... det er flaut det!
Kjell Moberg bles nytt liv i debatten om Fjellheim. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 02. nov. 2023 11:06

Av: Kjell Moberg. Gammelpunker og voksen gemlis som heier på ungdommene i Bjørnafjorden.

Til alle bjørnafjordinger, og spesielt alle dere folkevalgte, har vi rett og slett bare glemt ungdommene fra 13 til 20 ish?

Ikke kom med at vi har vedtatt, diskutert og tenkt.

De unge har ikke tid til disse formelle, kjedelige evighets- voksenprosessene.

Kom med det vi skal gjøre nå straks og med en gang, ikke om 5-10 år.

Nå får vi lese daglig i mediene om den ene helt unødvendige idiothendelsen etter den andre, og disse skapes av ungdommer i tenårene. Det er min påstand at 99,9 % kunne vært unngått om det bare fantes vilje til å handle og få gjort noe.

Prat er også i 2023 bare prat, på samme måte som det var i 1980 og årene etter det. Fine ord i en tale eller et referat er ikke noe annet enn nettopp det, alltid.

Men! Og det er et GIGANTISK MEN! her: Er det kidsa sin feil at ting går over stokk og stein i Bjørnafjorden nå?

Eller er det rett og slett hele den voksne generasjon som bare har sporet helt fullstendig av i en bedøvet narkose av velstand og fredagstacokomfort foran tv-en og nettbrettet?

Jeg var oppe i et hærverkstilfelle utført av ungdommer som rett og slett bare kjeder ræven av seg, de har ingenting å gjøre og har ikke et eneste sted å være. Gruppedynamikken i kjedsomheten leder da til helt unødvendig og lite gjennomtenkt idioti.

Nå var jeg selv med å innhente dem som stod bak hærverket. Syndebukkene og en haug av andre ungdommer var samlet på en lekeplass designet for 4-5-åringer. Ja, en slik lekeplass med disser, gyngehester og sandkasser for de minste innbyggerne.

Dette var samlingsstedet våre ungdommer hadde tilgjengelig i høstferien 2023 her i Bjørnafjorden kommune.

Er dette det beste vi greier tilby ungdommene i bygden vår? Faen heller, dette er jo griseflaut folkens… griseflaut …

Jeg brukte tid denne kvelden på å prate med ungdomsgjengen, når vi først satt i hærverksuppen sammen. Jeg vil bare få helt tydelig frem at dette var superhygglige og reflekterte ungdommer uten et sted å være!

Jeg spurte dem, selv om jeg egentlig visste svaret, men jeg ville bare ha det bekreftet av ungdommene selv. Hvilke tilbud finnes det til dere? Os Aktiv ble nevt, men det var vist mer stengt enn åpent? De forklarte at ellers i Os var det ingenting å ta seg til, dvs om en ikke var aktiv i en haug med idrett, korps eller annet kjedelige greier uken igjennom.

Forstå meg riktig, de sa ikke at idrett eller annet var teit i seg selv, men om de holdt på med en idrett så var det ikke nok, da det ikke var trening ville de bare henge med venner, og ellers ... dramatisk pause ... finnes det ingenting!

Hjelpes … det slo ned som en atombombe … nesten 40 år er gått siden jeg var ung, og omtrent ingen endring i bygden vår for denne gruppen.

Det er så jævlig pinlig! Jeg følte at jeg ble trukket tilbake til 1985, og et Os da jeg var 15 år. Ja folkens, Os var faktisk akkurat like nitrist da som nå for ungdommene. Eller nei. Det var ungdomsklubb hver tirsdag og torsdag i Fjellheim.

40 år folkens, ja hele 40 år, og vi er der vi var den gang som ungdommer selv … ungdommene mangler et sted å være, det er ikke noe imponerende i det hele tatt.

Vi må bare ta inn over oss alle som en, ingen ser ut til å ha lærte noe særlig på reisen fra den gang til nå.

En ble voksen og gjorde som generasjonene før oss, vi valgte minste motstands vei i det vi overtok stafettpinnen fra voksengenerasjonen. Jepp dere vet dem vi selv kritiserte for ikke å være tilstede, ja de som den gang heller ikke forsto en dritt!

Tilbake til alt som nå går galt. Folkens, ta inn over dere at det er vi gemliser som er mye av årsaken her. Ja, og dere som er på vei mot gemlisstatus, men som enda ikke har ungdommer i hus, dere også. Dette deler vi sammen med de lokale folkevalgte, som helt har glemt ungdommene og hvordan det var å være ung en gang. Masser av prat skaper i beste fall noen aksepter, men ikke resultate. På tide å ta dette inn over seg nå.

Jeg har vært så heldig å reise rundt i verden og fått sett mye rart og bra med mine band.

Og nå kommer rosinen i pølsen her.

I Tyskland har en noe de kaller Jugendtreff. Dette er mer eller mindre selvstyrte ungdomshus, målgruppen er 13-20 år på de fleste steder.

De har ledere der som de kaller «socialworkers» (er vel noe tilsvarende miljøterapauter her i Norge?). De er der for å hjelpe, jepp hjelpe, ikke styre/overstyre ungdommene. Disse jungentreffene er åpne fra skoleslutt til rundt klokken 23 i ukedager og åpner utpå dagen i helgene og stenger nærmere midnatt. Åpningstider var ofte tilpasset lokale bussavganger osv.

Ungdommene styrer stort sett alt i disse husene gjennom diverse aktivitesgrupper på husene som driver med kunst, maling, aviser, dans, disco/tecno party, mekkeversteder, konserter, studio, kafe, foto, radio, grafittig, film… jeg husker bare ikke alt... men der er stort sett alt og mye mer knyttet til disse stedene.

Poenget at de skaper en arena som fenger ungdommene (og ikke de voksnes tanker om politisk korrekt linjalbeine gode greier som ungdommer finner megateit) til å drive frem alt selv.

Det er forebyggende, samlende, aktiviserende og lærerikt.

Stort sett hver by, bydel, bygd og landsby har disse ungdomsklubb/husene, og det er ungdommenes sted, og de samles der, ikke på en iskald lekeplass i et byggefelt et sted, som her i Bjørnafjorden.

Jeg vil nevne at til og med i Kina har de slike «ungdomshus», dog ikke helt et Tyskland-modellen, men til og med der har de forstått at fremtiden er og ligger i kidsa våre.

F.v.: Hedda S. Lindbom, Annika L. Fagerthun, Emma Sofie V. Færevaag, Maiken Andrea Rosenbäck-Nesse og Leah Bårtvedt. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Les òg– Er det berre eitt ungdomshus i Os?

Det fører meg til kommunen vår… igjen blir jeg bare flau på vegne av alle oss voksne (inkludert meg selv) som har glemt hvem vi selv en gang var.

Mange vil nå bli rasende på meg, fordi de bruker mye tid på masser av idrettsaktiviteter osv for de unge, og supert er det, ikke misforstå meg i det, dere imponerer hver dag! Dette handler om det som ikke er der og mangler i kommunen vår.

Dette handler om at ungdommene som en hel stor samlet grupper i Bjørnafjorden i det store og hele gjemt og glemt… Hadde de ikke vært nettopp det, da hadde de ikke trengt å hengt utenfor Pizzabakeren, på lekeplasser og andre kalde og regnfulle steder rundtom i kommunen vår.

Ja, tenk på dette. I 2023 er det kult å dra på Lagunen for treffe venner der, henge på senteret og spise på McDonalds. Bare å høre slikt bør gjøre oss alle mørkredde midt på lyse dagen.

Frem til for veldig kort tid siden tenkte jeg at det var dags at Fjellheim kunne seile sin egen sjø.. det var frem til at jeg ble vekket opp av min egen voksne komfortdvale, og husket på hvem jeg selv en gang var.

Jepp, en rastløs ungdomspunker i Os på 80-tallet, som ikke fant sin plass i det helt etablerte linjalbeine politisk korrekte Os den gang.

Min store kjedsomhetsredning ble Os Rock Klubb. Som i praksis var et selvstyrt lite ungdomshus midt i Os sentrum den gang. Ingen politisk korrekte «voksne» fantes innenfor de veggene der. Det var der vi startet punkband, bråkte i vei slik vi ville og dit vi ville, ingen «voksne» påvirket oss eller vår kreativitet, og det ble starten på et rockeeventyr og engasjement som tok meg verden rundt.

Det ble også skapt et ungdomsmiljø og en lokal rockekultur som også la grunnlaget for den flotte rock- og popkulturen Os fortsatt har i dag. Uten det kreative ungdomsmiljøet der så fremmer jeg en påstand om at 17. mai fortsatt hadde vært eneste dagen osinger hadde spilt intrumenter og sunget for andre osinger den dag i dag.

Nå trenger ungdommene i Bjørnafjorden de voksnes (altså alle dere der utes) hjelp til å få sin egen kreative skapelsesplass, et kult «selvstyrt» sted uten for mye voksenmas. Et sted å være på, henge på og høre til.

Mange stemmer vil flagge høyt at dette er idioti og at en ikke har råd til dette.

Vel til de som sier det, da stiller jeg et veldig åpent spørsmål til dere, som jeg svært gjerne vil ha svar på:

HAR DERE RÅD OG LYST TIL Å RYDDE OPP I DETTE ETTERPÅ, NÅR DET HAR GÅTT ENDA MER GALT?

Det tviler jeg mye på.

Tilbake til Fjellheim.

Dette er det perfekte Ungdommenes Hus, «jugendtreff» til ungdommene i Os og Bjørnafjorden kommune.

Midt i sentrum, sentralt og tilgjengelig. Bygget står der tomt og ubrukt, ungdommene trenger det, kommunen trenger det ikke, og de har ikke brukt det siden det stengte ned, det var vel i 2011?

Les ògPrisa kvarandre, og Fjellheim

Dette er en billig investering i alle ungdommenes muligheter i bygden vår. Bare tenk om de kan arrangere «diskotek» hver helg for seg og sine venner… hvilket ungdomsevetyr vil ikke det være for dem alle i bytte mot den nevnte lekeplassen jeg beskrev i sted.

Et sted å være som er skapt av dem selv for dem selv, dette er selve oppskriften på en ungdomssuksess.

Stedet må skapes av ungdommene på ungdommenes premisser, ikke av etablerte politikere som har mistet helt gangsynet og bakkekontakten med hvem de selv en gang var, og godt voksne gemliser som ikke lengre har begrep om hva behovet faktisk er.

Beste måten å skape noe som er oppskriften på å mislykkes 100 %, det er å sette en avdanket 50-åring til å lage et «gøyalt» opplegg for 15-åringer.

En må være med å hjelpe, vise vei og tilrettelegge, men ikke tre nedover hodet på dem. Ungdommene må eie hele konseptet selv, først da blir det magisk.

Så hva koster dette?

Går det an å sette en pris på ungdommen i Bjørnafjorden? Jeg klarer ikke det, verdien på de alle er alt for høy og verdifull til at det er mulig.

Men Fjellheim ligger der tomt og bare roper på at ungdommene i Bjørnafjorden skal komme og «okkupere» det til deres eget ungdomshus.

Kritiske røster vil si at det ikke lar seg gjøre. Der er jeg sikker på at de ordene må disse ete i seg etter hvert som ungdommene for komme i gang. Frivilligheten i Os er kjempestor, viljen vil jeg tro er enorm og kompetansen på å kunne lære fra seg, hjelpe og bidra er enda større.

Bjørnafjorden har ca 25.000 innbyggere (sjekket på google akkurat nå), hadde for eksempel (dette er et eksempel!) 15.000 innbyggere bidratt i en spleis med et ungdomsinnskudd på 250 kroner per år, så hadde det blitt 3.750.000 kroner til aktivtetsdrift av et slikt Ungdommenes Hus.

Kommunen hadde stått for hus og nødvendig drift, som i all enkelhet måtte være tidenes enkleste valg for en politiker å måtte kunne ta.

En hver bedøvet 50-åring og andre tilbakelente voksne ser at det ville blitt et eventyr for ungdommene i Bjørnafjorden.

Bjørnafjorden har også et stort og flott næringsliv, der en må anta at mange ville vært postive til å satse og bidra på egne ungdommer, og være med å gi ungdommene et Ungdommenes Hus.

Videre finnes det fond og støtteordinger en kan søke om tilskudd, kun fantasien setter vel grenser til mulighetene her.

Ja, og da kan 4-5-åringen få tilbake lekeplassen, veldig mye hærverk vil reduseres, kriminalitet forebygges, positivitet skapes osv. i kommunen vår.

Det må være tidenes fremtidsinnvestering for oss alle, om vi har ungdommer i hus eller ikke.

Husk alltid at det umulige alltid er mulig, det umulige tar bare som oftest litt lengre tid å muliggjøre, om ikke hadde vi alle fortsatt bodd i huler og hjulet hadde aldri blitt funnet opp.

Dagens situasjon har passert den berømte røde streken for lengst, og det er bare flaut, kjempeflaut for oss alle….. dvs alle voksne som har glemt at en for en stund tilbake siden faktisk var ung selv en gang.

Kjell Moberg

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.