Meining | 02. mars 2022

Russlands krig mot Ukraina ryster oss alle

Ikke-voldelige midler er en god vei å gå.

Russlands krig mot Ukraina ryster oss alle
Gene Sharp under takketale. (Foto: Aktive Fredsreiser)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyonsdag 02. mars 2022 16:53

Hele døgnet får vi nå rapporter og ser direktebilder og film fra krigshandlingene i Ukraina. Hjemme i vår egen trygge stue kan vi se hva som skjer - i det samme øyeblikket som det faktisk skjer.

Vi sjokkeres i møte med nærheten i den brutaliteten som ikke minst rammer uskyldige sivile. Vi ser voldsomme rakettangrep og store ødeleggelser på bygninger og infrastruktur samtidig som vi ser endeløse køer av mennesker på flukt.

Og vi skriver februar 2022.

Diktatoren Vladimir Putins målsetting er et lojalt Ukraina, et lydrike under Russland, som i realiteten betyr at landet vil bli et diktatur.

Om Putins militære styrker nedkjemper det ukrainske folket, hva kan de gjøre da? De elsker landet sitt, og de ønsker seg demokrati og frihet.

Aktive Fredsreiser er engasjert av fredsskapende prosesser

Aktive Fredsreiser har i 2012 gitt prisen Fangenes Testamente til professor i statsvitenskap Gene Sharp for hans omfattende arbeide om ikkevoldelig kamp. Han har inspirert demokrati- og frihets-bevegelser i hele verden.

Han viser gjennom 198 effektive ikkevoldelige metoder hvordan man kan styrte et diktatur. Dette finner du i hans bok «Fra diktatur til demokrati».

Vi har laget en liste over hans 198 oppskrifter på hjemmesiden vår.

Våre tanker og medfølelse er med det Ukrainske folk. Vi må forsvare demokrati og frihet, og Gene Sharps oppskrifter for å styrte et diktatur med ikke voldelige midler er en god vei å gå.

Helga Arntzen
Aktive Fredsreiser

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.