Skal du ha oppkjøring i høst?

Fra mandag kan du bestille time på nett.

(Foto: Statens vegvesen)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 30. sep. 2021 08:48

– Fra mandag 4.oktober kan du selv bestille oppkjøringstime. Det vil si at Statens vegvesen går tilbake til ordningen slik den var før Koronautbruddet, sier avdelingsdirektør Frode Børstad i Statens vegvesen i en pressemelding i dag.

Dette frigjør ressurser fra trafikkskolebransjen som har hatt denne oppgaven mens koronapandemien var på sitt mest intense.

– Som en midlertidig ordning utvider vi nå bestillingstiden fra 10 til 16 uker for oppkjøring i førerkort klasse B. Dette høres vel ikke umiddelbart ut som en forbedring, men dette gir oss og fleksibilitet til å kunne koble kandidater og ledige timer over lengre tid.

– I en overgangsperiode oppnår vi å få litt å gå på hvis noe uforutsett skulle skje i løpet av 4månedersperioden. Med disse endringene håper vi gradvis å kunne ta ned ventetiden på oppkjøring, sier Frode Børstad.

Forventer fortsatt kø

Det er fortsatt flere kandidater som ønsker oppkjøring enn det er tilgjengelige timer. Derfor vil det fortsatt være betydelig kø for oppkjøring.

– Men vi håper den nye ordningen vil gjøre fordelingen av oppkjøringstimer mer forutsigbar, både for kandidatene og trafikkskolene, sier Frode Børstad.

15 prosent flere oppkjøringstimer

Hittil i 2021 har Statens vegvesen gjennomført 15 prosent flere oppkjøringer enn i 2019, som var siste normalår.

– Økningen skyldes at det har vært mange flere som har ønsket å ta førerkort enn tidligere. Det er mye å lære av en så spesiell situasjon som vi har hatt de siste 18 månedene.

– Blant annet har vi lært at det ikke er pandemien som er største utfordringen, men en utilsiktet konsekvens av pandemien ved at mange i de største byene ser seg tjent med å ha førerkort som alternativ til kollektivtilbudet. Til tross for utfordringer og begrensninger pandemien har gitt oss, har vi klart å øke antall gjennomførte prøver, sier Børstad.

– Oppkjøringen er et viktig ledd i å sikre at alle som slippes løs bak rattet er trygge sjåfører. Selv om det er stor pågang, slakker vi ikke på kravene som stilles til nye sjåfører. Vi arbeider hele tiden for nullvisjonen for drepte og hard skadde i trafikken, sier Børstad.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Sommartilbod frå 5 kr
Få sommartilbodet

Abonnementet blir fornya kvar måned. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.