Kultur | 30. des. 2023

Slik skjermer du hunden mot fyrverkeri

Norsk Kennel Klub deler tips for å få hunden trygt gjennom nyttårsaften.

Slik skjermer du hunden mot fyrverkeri
Ikke ta hunden ut mens fyrverkeriet skytes opp, selv ikke om den virker uredd. (Foto: Norsk Kennel Klub/iStock)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøylørdag 30. des. 2023 08:51

Mange hunder lider av sterk redsel og stress når det avfyres fyrverkeri. Hvert år rømmer hunder hjemmefra på nyttårsaften, og flere kommer aldri til rette.

Selv om de fleste hunder klare seg bra på nyttårsaften, er så mye som cirka 20 prosent påvirket. Hundens høyt utviklede hørsel- og luktesans gjør at den opplever fyrverkeri og høye smell mye sterkere enn oss. Sterke lysglimt er også skremmende.

De fleste observante hundeeiere vil vite om de har en hund som er lydfølsom. Har du en hund som reagerer på skudd og tordenvær, vil den mest sannsynlig også reagere på fyrverkeri.

Tegn på redsel hos hunden er skjelving, krypende adferd, og forsøk på å gjemme seg i kroker og under møbler. Den vil ikke spise, er vanskelig å avlede, og gir et generelt inntrykk av å være ubekvem.

Men selv om du har en hund som tåler fyrverkeri ganske godt, skal man tenke forebyggende. Ikke ta sjanser, og ikke tro at din hund tåler alt.

Nyttårstips til hundeeier

 • Luft alltid hunden i bånd i dagene rundt nyttårsaften.
 • Merk hundens halsbånd med telefonnummer.
 • På nyttårsaften: Luft hunden godt på dagtid, og sørg for at den har det trygt og godt innendørs, og gjerne lydtett, når raketter skytes opp.
 • Sett på radio/musikk i rommet hvor hunden oppholder seg, og skrem gjerne mot lysglimt utenfra.
 • Ta aldri med hunden ut når det skytes opp fyrverkeri. Selv om hunden ikke er redd i dag, er det lite som skal til før den blir skremt.
 • Har du selskap og mye folk i huset, pass på at ikke hunden smetter ut ved et uhell.
 • Ikke forlat hunden alene hjemme på nyttårsaften.
 • Har du en hund som er alvorlig påkjent, vurder om det er mulig å la den være et annet sted på nyttårsaften enn i bynære strøk. Mange landlig beliggende hundepensjonater tar imot hunder på nyttårsopphold.
 • Du kan også diskutere problemet i forkant med din veterinær.

Norsk Kennel Klub støtter et opprop mot privat fyrverkeri. Sammen med NKK står også over 20 organisasjoner, fagpersoner og over 50.000 signaturer på kampanjesiden «Nei til fyrverkeri».

Kampanjen ønsker å beskytte dyr, mennesker og miljø fra de unødvendige belastningene og konsekvensene det kan ha å fyre opp fyrverkeri uten kyndig kompetanse.

Mange dyr, både ville og tamme, er fullstendig forsvarsløse mot virkningen av fyrverkeri.

Norsk Kennel Klub mener at fyrverkeri i privat regi burde forbys, slik at alt av fyrverkeri ble skutt opp i offentlig regi, håndtert av kyndige personer, og på godt annonserte klokkeslett. Slik kan man minimalisere skadevirkningene.

Det er kun i tidsrommet mellom klokken 18.00 nyttårsaften og 02.00 1. januar det er lov til å sende opp raketter. NKK håper alle vil ta hensyn til dette.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

 • Gratis å lasta ned
 • Bli varsla straks noko skjer
 • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.