Næringsliv | 19. juli 2023

SMB Norge får medhold i ESA

Regjeringens innleieforbud er ulovlig. SMB forbereder massesøksmål.

Jørund H. Rytman. (Pressefoto)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyonsdag 19. juli 2023 13:29

Pressemelding:

17. april i år klaget SMB Norge, interesseorganisasjonen for landets små og mellomstore bedrifter, regjeringens omstridte innleieforbud inn EFTA overvåkningsorgan ESA.

Torsdag 29. juni møtte organisasjonen ESA for å legge frem klagen på regjeringens forbud mot midlertidig innleie av arbeidskraft i bygg- og anleggsbransjen.

Nå foreligger den foreløpige konklusjonen fra ESA. I et formelt brev til norske myndigheter, skriver ESA at innleieforbudet bryter med EØS-avtalen, og dermed er ulovlig.

– Dette er så nært vi kan komme en full seier for landets små og mellomstore bedrifter, sier en tydelig fornøyd Jørund H. Rytman, administrerende direktør i SMB Norge.

– Vi har hele tiden vært helt tydelige på at regjeringens innleieforbud var i strid med EØS-avtalen. Den foreløpige konklusjonen viser at ESA er enige med oss, sier Rytman.

Må følge spillereglene

Til tross for at regjeringen har to måneder på seg å gi tilsvar til ESA, forventer SMB Norge-sjefen at regjeringen følger spillereglene.

– Nå må regjeringen innse at innleieforbudet i bygg- og anleggsbransjen gikk altfor langt. Dette har fått store konsekvenser for mange små og mellomstore bedrifter, sier Rytman.

– Nå forventer vi at regjeringen innretter seg etter dette og følger spillereglene i norsk arbeids- og næringsliv. Da må innleieforbudet skrotes, sier Rytman.

Lokale tall

Tall for Os kommune for 2018 viser at bygg, anlegg og eiendom utgjør rundt 30 av dei 100 største selskapene i Os, målt i omsetning.

Likevel er de fleste firmaene i bransjen små, bare 15 av 97 har mer enn 10 ansatte.

Samlet var omsetnaden til disse 97 aksjeselskapene over én milliard kroner. Mengden ansatte var til sammen 686 personer.

Mener staten er erstatningspliktig

Interesseorganisasjonen for små og mellomstore bedrifter vil nå vurdere gruppesøksmål mot staten, sammen med bedrifter som har blitt rammet av innleieforbudet.

– Innleieforbudet har medført store konsekvenser for mange små og mellomstore bedrifter. Det forventer vi at staten kompenser. Vi vurderer også et gruppesøksmål mot staten sammen med berørte bedrifter, sier Rytman.

Nicolay Skarning, partner i advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig, er SMB Norges advokat i saken.

– Vi har fått medhold på viktige punkter hos EFTAs overvåkningsorgan, og forbereder gruppesøksmål mot den norske stat på vegne av de bedriftene som har tapt penger på innføringen av forbud mot bruk av bemanningsforetak ved arbeid av midlertidig karakter fra 1. april 2023, sier Skarning.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Tilgang til alt innhald for berre 145 kr i månaden

Di støtte gir liv til lokalavisa vår. Vi set stor pris på om du hjelper oss å spreia nyheitene!

  • Tilgang til alt innhald
  • Under 37 kr/veka
  • Utan bindingstid
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.