Utviding og ny utstilling på Haugland. (Ill: Helge Haukeland)

Stor utvidelse av villmarkssenteret

NRK-aktuelle Helge Haukeland vil by på flere dyr og større opplevelser.

image
image
image
image
Av: Kjetil Osablod Grønvigh

Pressemelding: les om den nye filmen og planane for utvidinga av villmarkssenteret.

Helge Haukeland er aktuell med ny NRK film om «laksebonden» og utbygging av ny stor natur- og miljø utstilling i villmarkssenteret på Haugland som skal stå ferdig i  2020.

Dette er den syvende dokumentarfilmen for NRK som brødrene Haukeland samarbeider om. Per Nikolai Haukeland har vært produsent, hatt regi og manus og ferdigstilt filmen i sammarbeid med Karine Huseby.

18.desember kommer det en ny film på NRK, om «Laksebonden», som Helge Haukeland og Ole Vidar Søviknes for det meste har filmet,

Det dreier seg om Vossolaksen, og det er en oppfølger på filmen som kom i 2008, I dokumentarfilmen som kommer på NRK 1 18. desember, følger vi fremdeles Helge Furnes og hans levende engasjement for Vossolaksen. Hans store drøm er at storlaksen skal komme tilbake til Vosso. Etter at Vossolaksen forsvant, er ikke livet like rikt som før, men ved hjelp av gammel kunnskap og forskere, er det kanskje fortsatt et håp om at laksen vil vende tilbake til elven.

Bygger ut villmarkssenteret på Haugland

Hvert år I over 20 år har alle 3.klassene i Os kommune besøkt villmarksenteret på Haugland, når den nye natur- og miljø utstilling står ferdig, vil de få oppleve en ny og mye større utstilling..

• Les òg: Får augo opp for natur og dyreliv (mars 2018)

- De positive tilbakemeldingene på opplevelsene i fra elever og lærere har inspirert meg til å videreutvikle prosjektet. Hovedmålet er få barn, men også voksne til å bli inspirert til å oppsøke den spennende og fantastiske naturen vi har rundt oss, formidle dette på en enkel og fengende måte og lære de samspillet mellom menneske og dyr, sier Helge Haukeland.

- Og ved å fokusere på det lokale nærmiljøet som er rundt oss, vil det bli lettere og mer interessant å forstå de store utfordringene og den viktige rollen vi mennesker har til å ta vare på natur og artsmangfoldet på jordkloden, og sette dette i et større globalt perspektiv.

Etter at Helge Haukeland i 2014 fisket en torsk på hele 30 kg med plast fra slukinnpakning i magen, har han siden hatt fokus på plastforsøpling av havet. 

- I den nye utstillingen vil jeg vise konsekvenser av klimaendringene, montere en flott stor isbjørn, vise hvordan menneskelig virksomhet bidrar til endring av naturmangfoldet, og setter isbjørnen og andre arter i alvorlig fare.

Takker gode støttespillere for at den nye natur- og miljø utstilling kan bli realisert.

Har søkt om midler og har fått KUP-fra Os kommune, gavemidler fra Sparebanken Vest og fra Erik Langaker, en investor fra Oslo. Setter veldig stor pris på at de vil være med på å bidra til denne nye og viktige utstillingen.

Fleire saker