Meining | 07. mars 2023

En bygd med velvilje

Da Os Røde Kors ville gi vekk nødaggregatet sitt til Ukraina, fikk de uventet god hjelp.

En bygd med velvilje
Nils Øyvind Eidsvik tok service gratis, delene ble sponset av arbeidsgiver. (Foto: Os Røde Kors)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytirsdag 07. mars 2023 18:43

Leserinnlegg: En liten gladmelding

For en del år siden fikk Os Røde Kors et strømaggregat fra Os Rotary Klubb, et aggregat de hadde brukt når de bygget friluftsanlegget på Ramsholmen.

Aggregatet leverer 4.5 kWh og går på diesel. Meningen var at Os Røde Kors kunne bruke det i beredskapssituasjoner ved langvarige strømutkoblinger i Os.

Etter at brødrene Espen og Knut Jarle Aspenes lot oss overta og koble Røde Kors Huset til det permanente nødstrømsaggregatet i garasjebygget deres, har det vi hadde fra før bare blitt stående.

Siden behov for nødstrøm i Ukraina dukket opp, ble ideen om å sende det nedover lansert. Men siden det ikke hadde vært i drift på flere år måtte vi først sjekke opp om det fortsatt var i driftsmessig stand.

Nils Øyvind Eidsvik sa ja med engang vi spurte ham, og det tok ikke lang tid før han dukket opp med en bil fra Skaathun Bilverksted og hentet anlegget – «jeg ser på det i helgen».

Kort tid etter kom det en hyggelig telefon: «Har gått gjennom motor og anlegg, renset, skiftet olje og satt inn nytt startbatteri – det fungerer helt fint. Når skal jeg komme og levere det?»

Plutselig var han der, smilende som alltid, og med en hyggelig beskjed: «Skulle hilse fra Ole Viggo Skaathun og si at dere ikke behøver vente på noen faktura for batteri og olje».

Vi hadde lest i lokale media at Astrid Dale i Øyane organiserte transport til Ukraina, og da vi ringte fortalte om aggregatet og spurte om kunne kunne ordne transport, kunne vi formelig se smilet hennes i telefonen: «Ja, selvfølgelig. Jeg tar en telefon til Bjørn i THK-stiftelsen på Karmøy som jeg samarbeider med, så ordner vi dette. THK-stiftelsen har arbeidet i Ukraina i nærmere 30 år og samarbeider også med Røde Kors lokalt i Ukraina, så vi er sikre på at det vi sender kommer frem til dem som virkelig har behov.»

Noen dager etter kom SMS-en: Roald og eg kan møte deg ved Røde Kors Huset i morgon og henta aggregatet. Er det OK?

Og som avtalt kom de.

Aggregatet ble lastet inn i bilen, kjørt til Karmøy, ble lastet inn i transporten til Ukraina og er nå sendt nedover for å gi litt lys og varme.

Kristian Strønen
Os Røde Kors

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.