Meining | 14. nov. 2022

Juleaktiviteter i skolen – for alle

Lesarinnlegg: Elevene kan lære om tradisjoner uten å bli utsatt for religiøs forkynnelse.

Juleaktiviteter i skolen – for alle
– La elevene høre om den norske fjøsnissen, skriver Lomsdalen. Her er fjøsnissen Borg i Oseana. (Ill. foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøymandag 14. nov. 2022 15:51

Som forelder til barn i skolen er inkluderende klassemiljø, felles opplevelser, og at ingen skal risikere å bli sittende alene høyt på agendaen min.

Derfor hadde vi fest for hele klassen på Halloween, og vi delte barna i grupper da de skulle ut å gå «knask eller knep», så alle skulle ha noen å gå med.

Nå håper jeg vi får til en like fin og inkluderende juleavslutning, med fokus på felles opplevelser, kultur og tradisjon.

Human-Etisk Forbund har samlet ideer til aktiviteter som passer for elever uavhengig av tro og livssyn som skoler og barnehager kan ta i bruk.

  • Hva med å dra på utflukt til det lokale museet eller til gården for å se etter eller lære om gårdsnissen, eller hvordan man forberedte seg til jul tidligere.
  • Eller hva med å spre glede og gjøre noe for andre? Som å gå i fakkeltog og dele ut pepperkaker på eldrehjemmet eller asylmottaket.
  • Eller bare ha en felles julefeiring for klassen eller hele skolen hvor man bruker av den store kulturarven av julesanger, dikt og fortellinger vi har.
  • Utforske historien om den norske gårdsnissen eller den mer europeiske St. Nikolas-figuren, og avslutte med nissefest er også en mulighet.

Jula er fra gammelt av en feiring av at sola snur og at det går mot lysere tider.

Det er et fint utgangspunkt for å snakke om overtro og gamle juleskikker, eller man kan utforske hvordan ulike kulturer feirer sola og lyset.

Visste du for eksempel at jødenes store høytider er Hannukah og at den feires med å blant annet tenne lysene i den hellige ni-armede lysestaken?

Uansett hva skolen velger å gjøre håper jeg førjulstiden blir inkluderende og noe alle føler seg velkommen i.

Derfor har Human-Etisk Forbund sendt 8 gode ideer for inkluderende juleaktiviteter til rektorer i hele landet.

Og derfor håper jeg at alle som ønsker det finner tid til å gå på julegudstjeneste på fritiden, og man i skoletiden kan ha en felles aktivitet for å feire julen uten religiøs forkynnelse.

Christian Lomsdalen
Leder i Human-Etisk Forbund

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.