Eigedom | 12. okt. 2023

Minner hus- og hytteeiere om å stenge utekranen

Også frostsikre kraner kan fryse.

Minner hus- og hytteeiere om å stenge utekranen
IKKE SIKKER: Frostsikre kraner bør også sikres før vinteren. (Foto: Ifi.no)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 12. okt. 2023 07:34

Nattefrosten har gjort sin ankomst flere steder i landet, og IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør går sammen med rørleggerbransjen og oppfordrer hus- og hytteeiere til å stenge av vannet ute.

– Den inntreffer til omtrent samme tid hvert år, men for mange huseiere kommer den første nattefrosten likevel som julekvelden på kjerringa, sier Chera Westman, teknisk rådgiver hos ifi.no.

For å unngå at vannet i utekranen fryser, som kan føre til skade på kran og rør, er det på tide å gå ut og stenge den for vinteren nå. Hun får støtte av Espen Engmann, rørlegger og teknisk fagansvarlig hos rørleggerkjeden Rørkjøp:

– Du må alltid huske å stenge utekranen og å koble fra slangetrommel eller andre anordninger som er koblet til krana.

Ikke sikkert frostsikker

Dette gjelder både moderne, såkalt frostsikre utekraner som tømmer seg selv for vann når de stenges, og eldre kraner der vann blir stående i kranen og i røret inn gjennom veggen.

– Når du skrur av kranen og kobler vekk slangetrommelen vil det sprute litt vann fra kranen.

– For å få drenert ut alt vann må også slangekoblingen skrus av, slik at resten av vannet inne i kranen har fri vei ut. Det er Alfa og Omega for at kranen skal fungere slik den skal, sier Engmann.

Hvis du ikke gjør det, vil det stå vann igjen inne i kranen. Det kan føre til at også en frostsikker kran fryser i stykker.

Eldre utgaver

Har du en eldre utekran med egen stoppekran på den varme siden av veggen, må du i tillegg skru av vannet inne og åpne kranen ute slik at vannet derimellom drenerer ut.

Engmann oppfordrer til å vurdere å oppgradere til en moderne, selvdrenerende variant. En slik gir mer spillerom for forglemmelser, men de kan også leveres med doble kraner, én for kaldt vann og én for varmt.

Engmann har en tydelig oppfordring:

– Uansett hvor moderne kran du har er det én ting du aldri må glemme: skru vekk slangekoblingen og steng krana før frosten kommer!

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Tilgang til alt innhald for kun 5 kr i 5 veker

Vi set stor pris på at du vel å abonnera på Midtsiden, det hjelper oss på veg til å kunna dekka endå meir av alt som skjer i Os!

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Moglegheit for fleire brukarar
Les meir og bestill

Etter kampanjen blir abonnementet fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.