Meining | 22. juni 2023

Når hjertet vil hjelpe, men økonomien svikter

DEBATT: Politikerne har IKKE råd til å drive med moralisme og posering.

Når hjertet vil hjelpe, men økonomien svikter
Rolf Kjærstad. (Foto: Privat)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 22. juni 2023 07:29

Bjørnafjorden kommune aksepterte forespørselen fra IMDi i fjor om å ta imot 170 flyktninger i 2022. Situasjonen som utspilte seg i Ukraina var kaotisk og prekær, lokalsamfunnet vårt ønsket å hjelpe til.

Senere samme år fikk Bjørnafjorden på nytt en forespørsel om å ta i mot ytterlige 170 flyktninger for 2023. I mens har situasjonen i kommuneøkonomien blitt kritisk, og ROBEK blir oftere og oftere nevnt i den offentlige debatten.

Med et fortsatt ønske om å hjelpe, går kommunestyret nølende med på å akseptere 170 flyktninger til.

Siden den gang har PwC-rapportene blir skrevet opp og ned om, innbyggerne har blitt bekymret for sine eldres levevilkår, foreldre bekymret for sine barns oppvekstvilkår, og barn bekymret for å miste vennene sine dersom skolen legges ned.

Månedene går og kommunestyret diskuterer hvem som er flinkest å budsjettere, mens underskuddet fortsetter å vokse.

Mens kommunen sliter økonomisk og kutt må gjennomføres, kommer IMDi med en oppjustering av sin forespørsel. De ønsker nå å øke antallet flyktninger til 180, totalt 350 flyktninger på 22 måneder.

Med andre ord har Bjørnafjorden blitt bedt om å ta imot flyktninger som tilsvarer en befolkningsvekst på ca 1,5% på mindre enn 2 år.

Kommunedirektør Fotland og hans team gjorde det klinkende klart i kommunestyremøtet 15. juni at det ikke er gjenværende kapasitet i kommunen for å få dette til.

Kommunalsjef Line Rye informerte om at under halvparten av flyktningene for 2023 hittil er tatt imot og at det vil bli krevende for kommuneapparatet å ta i mot de resterende, hvor hun så viste til mange kommuner som har feilet i sine forsøk.

Som et ansvarlig samfunn er vi pliktig å gi lovpålagte tjenester til de som trenger det, og må derfor prioritere integrering av dem vi allerede har lovet hjelp, før vi kan si ja til andre.

Sosialistene i kommunestyret mente at Bjørnafjorden burde ta imot enda flere flyktninger, på tross av kommunedirektørens innstilling om å tråkke på bremsen.

Flere representanter appellerte til moral og solidaritet. Ansvaret ble omtalt som «peanuts» for Bjørnafjorden, mens andre mente vi måtte bidra «til behovet er dekket».

Fremskrittspartiet stilte seg tydelig bak administrasjonen ved å si nei til forespørselen fra IMDi, og klarte heldigvis sammen med de andre borgerlige representantene å sikre et syltynt flertall for kommunedirektør Fotlands innstilling.

Bjørnafjorden MÅ bli ferdig med oppgavene vi allerede har påtatt oss.

Økonomien MÅ fås kontroll på.

Politikerne har IKKE råd til å drive med moralisme og posering.

Det er greit at vi nå går inn i en valgkamp, men jeg synes det er uansvarlig av representanter i kommunestyret å krangle om hvem som er mest altruistisk.

Politikk handler om prioriteringer, å ta ansvar for innbyggernes ve og vel.

De fleste vil så gjerne hjelpe, men det er ikke det det handler om ...

Rolf Kjærstad
Listekandidat, Bjørnafjorden FrP (Søfteland)

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.