Meining | 17. juni 2023

La ungdommen få sommerjobb på båt!

DEBATT: Vi vedtok å søke i januar, og alle som søkte fikk tilskudd. Likevel står kystkommunen Bjørnafjorden uten dette tilbudet.

La ungdommen få sommerjobb på båt!
12 til 15 ungdomar kunne hatt sommarjobb på fiskebåt om vedtaket hadde blitt følgd opp. (Ill. foto: Frode Olsen)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøylørdag 17. juni 2023 08:43

Kommunestyret vedtok i januar-møtet at Bjørnafjorden kommune skulle søke om økonomisk støtte hos Nærings- og fiskeridepartementet.

Med dette kunne vi ha skaffet sommerjobb for rundt 10-15 ungdommer i alderen 12-25 år i sommerferien.

Slik gikk det ikke, kommunen sendte aldri søknaden. Alle kommuner som søkte fikk tildelt midler.

Jeg er skuffet over at vi ikke kan la 10-15 ungdommer i alderen 12-25 år få muligheten til å bli med erfarne sjarkfiskere på sjøen, slik at de kunne tjene seg opptil 50.000 kroner i sommer.

20 kommuner søkte og fikk tildelt 150.000 kroner hver til å leie inn sjark- og skipper som skulle stå for opplæring av ungdom i yrket fiskeri.

Denne ordningen bidrar til rekruttering til et yrke som sliter med rekruttering på landsbasis. Kystkommunen Bjørnafjorden bør legge til rette for rekruttering.

Det er ikke alle ungdommer som passer inn i skole- og utdanningssystemet, men er mer praktisk anlagt. Dette kommer veldig godt frem i debattinnlegget i Bergens Tidendes 16. juni, «Videregående er ikke for alle» av lektor med mastergrad i musikkpedagogikk, Mirjam Randa Hermansen.

Der sier hun blant annet at «skolessystemnet i Norge utdanner unge uføre, og mange barn og unge utvikler psykiske vansker i løpet av skoletiden. Det er derfor et overgrep mot barn og unge å forvente at alle skal ta videregående utdanning».

Jeg slutter meg til hennes synspunkter.

Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) hadde budsjettert med 2 millioner til dette fiske-prosjektet, men økte dette til 3 millioner slik at alle kommuner som søkte skulle få tildelt midler.

Men Bjørnafjorden kommune rakk ikke å søke i tide.

Det beklager jeg på det sterkeste, vi hadde jo et politisk vedtak på dette i januar.

Jeg løftet dette opp igjen i kommunestyremøtet torsdag 16/6 og etterlyste et svar. Det var ikke tid, fikk jeg som svar, grunnet kort tidsfrist og mye arbeid for administrasjonen.

Jeg foreslo derfor at kommunedirektøren søker på nytt til neste år for å følge opp kommunestyrevedtaket. Dette forventer jeg at han gjør.

Vi må satse på ungdommen, også de som ikke vil bli akademikere med høyere utdanning.

Roger Hoel
Bjørnafjorden Høgre

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Hald deg oppdatert med Midtsiden

Få tilgang til alt innhald frå Midtsiden-redaksjonen. Som abonnent hjelper du oss på veg til å kunna dekka endå meir av det som skjer i Os!

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Frå 145 kr/md.
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.