Kultur | 11. mai 2023

Over 270 000 skal opp til eksamen i vår

På fredag får elever i ungdoms- og videregående skole vite hvilke fag de skal ha eksamen i. – Mange har sin første eksamen denne våren og er nok ekstra spente, sier Rosenkvist.

Nora Flatseth Trippestad
Nora Flatseth Trippestadtorsdag 11. mai 2023 13:02

I mai og starten av juni gjennomføres første ordinære våreksamen siden før pandemien. Når elevene trekkes ut til ulike fag på fredag, er eksamensperioden til over 278 000 kandidater i gang.

Etter fire år har vi nå på nytt en fullskala eksamensgjennomføring. Det blir den første eksamen for elevene som har fulgt de nye læreplanene i fagfornyelsen, sier Morten Rosenkvist. Han er direktør i Utdanningsdirektoratet.

Spente elever

– For mange elever er eksamensperioden en nervepirrende del av utdanningsløpet. For oss som lager oppgavene og systemene, er det viktig å bidra til en god og trygg gjennomføring, sier Rosenkvist.

Han oppfordrer også elever og skoler til å forberede eksamensdagen godt.

– Det kan være god hjelp for elevene i å gjøre seg kjent med eksempeloppgavene vi har laget, og ikke minst er det viktig å være trygg på hvilket utstyr og hjelpemidler du kan ha med deg.

Mange av elevene vil nå gjennomføre eksamen i en mer digital form enn tidligere.

Tar ChatGPT-grep

På grunn av utviklingen av nye nettbaserte verktøy som ChatGPT, har Utdanningsdirektoratet inntil videre begrenset tilgangen til åpent internett under eksamen for noen fag.

– Dette skal bidra til en rettferdig eksamensgjennomføring i vår, sier Rosenkvist.

Tips til eksamenskandidater:

  • Gjør deg kjent med eksempeloppgaver og tidligere eksamensoppgaver på forhånd og endringer i eksamen etter nye læreplaner.
  • Sjekk hvilket utstyr og hvilke hjelpemidler du har mulighet til å ha med deg
  • Test ut utstyr på forhånd

Faktaboks om eksamen:

  • Kunngjøring av trekk til eksamen er 12. mai 2023 kl. 09.00. Kommuner og fylkeskommuner har ansvar for trekket og for gjennomføringen lokalt.
  • På 10. trinn skal elever og voksne deltakere trekkes ut til én sentralt gitt skriftlig eksamen og én lokalt gitt muntlig. I enkelte fag vil noen bli trukket ut i muntlig-praktisk eksamen.
  • I videregående skole er det ulikt for de enkelte utdanningsprogrammene hvilke fag, og hvor mange fag, elever kan komme opp i på hvert årstrinn. Dette er beskrevet i trekkordningen.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Tilgang til alt innhald for berre 145 kr i månaden

Di støtte gir liv til lokalavisa vår. Vi set stor pris på om du hjelper oss å spreia nyheitene!

  • Tilgang til alt innhald
  • Under 37 kr/veka
  • Utan bindingstid
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.