Privatisering av drikkevannet i Os?

LESARINNLEGG, Lars Atle Skorpen (Os Ap): Er vann og avløp i Os kommune ferd med å bli privatisert?

Kjetil Vasby Bruarøy
22. juni 2011 - 11:24

Meininger på Midtsiden: Sjå samleside for lesarinnlegg
Har du eit innlegg? Send til kjetil@midtsiden.no

 Med FrP/H i ledelsen er det en sak på vei til behandling i det kommunale systemet i Os om å overføre alt knyttet til drikkevann og avløpsvann i Os til et aksjeselskap.

Er dette første steg på veien til privatisering av noen av de mest grunnleggende kommunale fellestjenestene vi har?

En kan bare undres. Vi kjenner alle FrP sitt jag etter å privatisere stort sett alt de kan skape flertall for. Vi har eksempler her i Os, og det er mange flere eksempler landet rundt. Nylig ble det kjent at kommuner østpå, med FrP med i ledelsen, ville privatisere brannvesenet!

Hvem skal eie drikkevannet ditt? For oss i Os Arbeiderparti er det bare ett svar på det. DU skal eie drikkevannet ditt, sammen med alle andre som bor i Os.

Denne mest dyrebare verdien for vår eksistens og velferd skal vi eie og forvalte sammen. Dette er viktig for både deg og meg, at styring og kontroll blir utøvd direkte av våre folkevalgte, folkevalgte vi kan holde til ansvar til enhver tid. Det skal IKKE overføres til et aksjeselskap. Det skal IKKE være slik at når noen ønsker å stille spørsmål ved driften eller vilkårene, så er det kun en indirekte kontroll de folkevalgte i Os kan utøve, fordi det sitter et lukket styre i aksjeselskapet og styrer etter aksjeselskapsloven.

Personlig begriper jeg ikke at FrP/H ikke ser at dette vil bære helt galt av sted, det er egentlig ganske leit det hele. Vi har sett privatisering og kommunale aksjeselskaper introdusert inn i kommunal kjernevirksomhet i Os tidligere.

Jeg kan i farten ikke komme på en eneste suksess, ikke ett tjenesteområde som opplagt har blitt mye bedre ved privatisering over tid, enn det ville vært under fortsatt kommunal drift. Snarere tvert imot.

Den eneste meningen med å ha en kommune, er for at vi skal gi innbyggerfellesskapet vårt et instrument til å ta vare på interessene våre innen de viktigste velferdstjenestene vi alle er avhengig av. Når kommunene ble etablert i Norge, og teknologien gjorde det mulig, var alle raskt ute med å sikre vanlige folk tilgang til rent drikkevann, renslig avløp, strøm, osv. Norge ligger fremst i verden på dette også. Hvorfor? Jo, fordi vi løftet utfordringene sammen, fellesskapet skapte løsninger ingen av oss kunne klart alene.

Rent drikkevann utgjør forskjellen på liv eller ikke liv alle steder i verden. Vi har et system som fungerer godt her i Os. Nå er drikkevannet også blankt på farge, etter å ha hatt tilnærmet samme farge som “Os inspirerer” flaggene som henger fremfor rådhuset, i mange år. Hvorfor endre på noe som fungerer. Hvorfor ta noe ut av direkte folkevalgt ansvar og kontroll og gjemme det vekk bak veggene i styrerommet i et aksjeselskap.

Hvilke baktanker har FrP/H med dette? Hva er det de vil pynte på?

Spør deg selv om det er dette du vil skal skje med drikkevannet ditt, hver gang du åpner springen.  Os Arbeiderparti garanterer at dette ikke vil skje, om vi blir en del av et flertall etter valget. Tenk derfor på kommunevalget også, hver gang du åpner springen. Med Arbeiderpartiet i styringen av Os kommune kan du være trygg på hva som skjer. Vi leker ikke butikk med våre felles verdier. Hvorfor kommer dette initiativet egentlig fra FrP/H? Er det fordi det er et bredt folkekrav om store endringer på drikkevannsforvaltningen fra innbyggerne i Os?  Er dette det innbyggerne håper kommunen bruker mest tid og ressurser på nå? Er det her vi har de største utfordringene i lokalsamfunnet?

Nei, dette er intet krav fra folket, dette er et urovekkende forsøk på å komme tilbake i manesjen for et FrP utstillingsvindu som likevel ikke ble noe av. 

Om du ønsker at noen skal drive partipolitikk på ytre høyre fløy med drikkevannet ditt, stemmer du FrP. Ønsker du at drikkevann skal være hevet over partipolitikk og vil du har garantier for at det alltid er under direkte folkevalgt kontroll, stemmer du Os Arbeiderparti. Arbeiderpartiet gjør det som er nødvendig for at alle skal ha det bra!

Lars Atle Skorpen
Ordførerkandidat
Os Arbeiderparti