Kultur | 23. feb. 2023

Turforeningens beste tips til kortreist vinterferie

Er du hjemme i vinterferien, og usikker på hva du skal finne på?

Turforeningens beste tips til kortreist vinterferie
SNART FRI: – Det aller viktigste er å finne på noe hyggelig, sier Kristin Oftedal. (Bildet er fra DNTs pressemelding og av Marius Dalseng).
Nora Flatseth Trippestad
Nora Flatseth Trippestadtorsdag 23. feb. 2023 14:13

Mandag starter vinterferien for skoler i Bjørnafjorden.

– Flere av DNTs betjente hytter står klare til å ønske folk velkommen til fjells, men vi har mange ulike forslag til vinterferien, skriver Den Norske Turforening (DNT) i en pressemelding.

– Du trenger ikke å reise langt for å få vinterferiefølelsen! Veldig mange av oss bor sånn til at vi kan få en kortreist naturopplevelse, uten å bruke mye tid og penger, sier Kristin Oftedal.

Hun er fagsjef for barn og ungdom i DNT.

– Vi håper at mange har lyst til å ta turen ut og finne på noe morsomt i nærnaturen, også hvis en ikke har ferie. Det er mye fint man kan gjøre sammen med bare noen få dager til rådighet, eller innimellom arbeidsdager mens barna har ferie.

  • De gode værmeldingene for Os står også ved lag, med sol fra i morgen og ut neste uke, ifølge Yr og Storm på VG Pent

– Det aller viktigste er å finne på noe hyggelig. Derfor har vi satt sammen ulike tips som passer for alle. Vi vet at gode naturopplevelser tidlig i livet har man med seg videre.

Morsomme aktiviteter ute

DNT har skrevet disse konkrete tipsene for å gjøre turen eller utedagen morsom for alle, enten du er på en dagstur nært hjemmet eller på hyttetur:

  • Spill turbingo. Det gir fin motivasjon for å få barna med på tur, og for å gjøre turen mer spennende. Bingo er så enkelt som det kan bli: Hva ser du på turen? Kan du krysse av noe i skjemaet?
  • Bruk Tur-appen Kul Tur. Appen er laget for barn mellom 4 og 12 år. Der registrerer man turlengde og får poeng for aktiviteter. Målet er å samle nok aktivitetspoeng til å nå den virtuelle fjelltoppen.
  • I Kul Tur kan du velge mellom 90 aktiviteter med ulik vanskelighetsgrad både for barmark og snø.
  • Appen passer både for de som har vært mye på tur og for de som har lite friluftslivserfaring. Den er gratis.
  • Start dagen med å sammen bestemme hvor dagens tur skal være. Kan dere samle på noen topper, velge et nytt turmål eller utforske et nytt område? Nettsiden UT.no er turplanlegger hvor du kan finne mange gode turforslag.
  • Besøk en åpen serveringshytte. Det finnes mange fine nærhytter som er åpne i vinterferien, og kan by på blant annet boller og kakao.

– Kryss av en ny hytte på lista

DNT har over 500 selv- og ubetjente hytter i Norge.

– Mange steder i landet er det også mange dagsturhytter du kan besøke. Sjekk mulighetene med din lokalforening og les om hyttene på , råder foreningen.

– På disse hyttene får du den gode, gammeldagse hytteturfølelsen med fyr i ovnen, enkel mat på gasskokeplate og ingen TV, sier Oftedal.

– Husk kortstokk, en god bok- og DNT-nøkkel!

Ta med middagen ut

– Hvorfor ikke ta en vinterferiemiddag i det fri? Det blir lettere å få til en tur når man kombinerer det med middag. Inviter med deg familie, naboer eller venner på en skikkelig vinterpiknik, anbefaler foreningen.

– Sats på enkle retter for bål eller stormkjøkken. Eller enda enklere; varm maten hjemme og ha middagen klar på en mattermos. Pølser og pinnebrød er alltid populært blant barna. Supper og gryteretter egner seg også godt for middag ute.

– Inviter til bålstund i skumringen

Turforeningen tipser om å gå en tur til et utsiktspunkt.

– Ha med sekk med sitteunderlag, pledd, ved og en termos med kakao. Kos dere rundt bålet og se på stjernene. Nyt utsikten. Fortell gjerne spøkelseshistorier eller ha med en god bok dere leser høyt fra. Husk lommelykt, skriver DNT i pressemeldingen.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.