– Det er klart for hagefugltelling igjen!
– Hagefugltelling er en aktivitet for alle, som også bidrar til kunnskapsgrunnlaget om artene nær oss mennesker om vinteren, står det i en pressemelding av BirdLife Norge.

– Hvordan står det egentlig til med fuglebestandene i Norge om vinteren? Finn ut av det sammen oss, står det i en pressemelding av foreningen BirdLife Norge.
Den inviterer til den årlige Hagefugltellingen, som er lørdag 28. og søndag 29. januar.
– Du kan bidra med å rapportere hvilke fugler du har i din hage. Det er sekstende år på rad at tusenvis av norske hager skal undersøkes av fuglevenner.
– Var en art som er vanlig i dag, vanligere før? Sammen kan vi finne ut av slike spørsmål. Jo flere som deltar i Hagefugltellingen, jo bedre. Alle rapporter betyr like mye, uavhengig av om det er mange fugler som blir sett.
I år er det knyttet flere spenningsmomenter til tellingen, ifølge BirdLife Norge.
Trøbbel for meisene
I deler av Sør-Norge hadde meisene store problemer med å få fram unger våren 2022.
– Den dårlige hekkesuksessen var forårsaket av ugunstige værforhold. Det førte i sin tur til at meisene ikke fant larver til ungene sine.
– Slike dårlige hekkeår påvirker også resultatene i Hagefugltellingen, så det skal bli spennende å se hvordan det arter seg i år, står det i pressemeldingen.
Hvilken fink blir årets slager?
I fjor ble Hagefugltellingen dominert av mengdene av bjørkefink i deler av landet.
– I år er det ikke på langt nær like mye bjørkefink. Den oppholder seg heller andre steder. For eksempel i Tyskland, der den finner maten den jakter etter.
– De fleste finkefuglene er såkalt nomadiske, og kan vandre over store områder i vinterhalvåret.
De forskjellige finkene har ulik favorittmat, ifølge BirdLife Norge.
– Noen foretrekker bjørkefrø, mens andre liker bøk. Frøsettingen hos disse treslagene er derfor med på å forklare hvorfor det er lite av en art ett år, men mange det neste.
– I år er det ingen tegn på de helt store invasjonene, men det er rapporter om mye grønnsisik og dompap i deler Sør-Norge. Det har også blitt sett større flokker med gråsisik i Trøndelag, står det i pressemeldingen.
Effekten av klima
Vær- og klimaforholdene påvirker resultatene i tellingen på kort og lang sikt, ifølge BirdLife Norge.
– Enkelt forklart er det flere fugler i hagene når det er snørikt og kaldt, enn når det er barmark og mildt.
– Flere litt varmekjære arter, som svarttrost og rødstrupe, har utvidet området der de overvintrer i Norge i løpet av de siste 15 årene. Vil årets telling bekrefte trenden med at disse artene blir vanligere om vinteren?
– En aktivitet for alle!
Det er fuglene man ser ved fuglebrettet, foringsplassen eller i hagen som skal telles under Hagefugltellingen, står det i pressemeldingen.
– Det høyeste antallet man ser samtidig av en art skal rapporteres, og ikke summen av alle observasjoner. Man bestemmer selv hvor lang tid man bruker, men en times tid bør være et minimum.
Når hagefuglene er rapportert til www.fuglevennen.no kommer de umiddelbart med i statistikkene.
BirdLife Norge oppfordrer til å gjøre tellingen til en aktivitet for hele familien.
– Og lurer du på hvilke arter som besøker din hage kan du få hjelp på fuglevennen.no. Her finner du mye informasjon om fuglene, og du kan spørre en ekspert om alt i fuglenes verden, står det i pressemeldingen.
Har du ikke anledning den aktuelle helgen?
For dem som ikke har anledning til å telle fugler 28. eller 29. januar, er det mulig å rapportere både uken før og uken etterpå.
Rapporter fra perioden 21. januar til 5. februar 2023 kommer med i årets telling.
Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?
Les meir om
Tilgang til alt innhald for berre 145 kr i månaden
Di støtte gir liv til lokalavisa vår. Vi set stor pris på om du hjelper oss å spreia nyheitene!
- Tilgang til alt innhald
- Under 37 kr/veka
- Utan bindingstid
Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.