Helse | 11. okt. 2022

– Det er noko eige å gå med ei bøsse i handa

Er i gang med å skaffa bøssebærarar til årets TV-aksjon.

– Det er noko eige å gå med ei bøsse i handa
F.v.: Stine Kobbeltvedt, Lillian Sælen, Ingrd Vik, Victoria T. Dale og Trine Lindborg. (Foto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytirsdag 11. okt. 2022 12:19

I dag inviterte Bjørnafjorden sin TV-aksjons-komité til avspark på årets TV-aksjon.

  • TV-aksjonen NRK 2022 går til Leger Uten Grenser og DNDi sitt arbeid for å gi livreddande helsehjelp og medisinar til menneske som treng det mest.
  • Måndag 17. oktober vil ordførar Trine Lindborg og varaordførar Harald Lekven delta på ringerunde i regi av Bjørnafjorden næringsråd, søndag 23. oktober er det bøsseaksjon.

– Vi har byrja å få inn bøssebærarar, og håper å få innnærmare 200, seier Stine Kobbeltvedt frå Os Frivilligsentral.

I 2019 hadde Os 176 bøssebærarar, i fjor, etter digital aksjon første pandemiår (2020), kom det berre 75 bøssebærarar.

Likevel blei det samla inn til saman 1.475.727 kroner i Bjørnafjordenkommune, noko som er ny rekord.

Næringslivet samla inn mykje, fleire skular og lag samla inn store summar, og Fusa Frivilligsentral hadde 50-60 bøssbærarar.

Verdifull vandring

– Det var ein diskusjon i fjkor om vil skulle halda oss til det digitale som vi hadde under pandemien, men det er noko eige å gå frå dør til dør og promotera kampanjen, seier Victoria T. Dale frå Fusa Frivilligsentral.

Dale ser også at fleire kommunar som i 2021 berre hadde digital innsamling, henta inn få kroner.

– Og så er det noko eige å få ein bøsse i handa. Det ser vi på konfirmantane under fasteeaksjonen òg, det fysiske med å samla inn pengar, sjølv om fleire overfører via vipps, kan gi ei styrkt kjensle av å vera på dugnad for å hjelpa andre.

Ordførar Trine Lindborg, som sjølv går med bøsse, ser at mange også liker å få besøk.

– Då får du også det sosiale, både dei du treff frå hus til hus, dei då går med og når du kjem inn til basen, som for mange er klubbhuset til idrettslaget eller kafeen kyrkja har i Tunet.

– Det er fint å sjå kor kry spesielt ungar er når dei leverer inn bøssa etter ein lang og god søndagstur.

Informasjon og påmelding for bøssebærarar er på blimed.no.

Den lokale komiteen i Bjørnafjorden kommune består av: Stine Kobbeltvedt, Lillian Sælen og Anne Frotveit frå Os Frivilligsentral, Ingrid Vik frå Os kyrkjelyd, Victoria T. Dale frå Fusa Frivilligsentral, Yvonne Remes frå Norsk Folkehjelp avdeling Os og ordførar Trine Lindborg.

Årets aksjon

Utdrag av blimed.no sin informasjon om årets innsamling:

TV-aksjonen NRK 2022 går til Leger Uten Grenser og DNDis arbeid for å gi livreddende helsehjelp og medisiner til mennesker som trenger det mest. I år går TV-aksjonen av stabelen 23. oktober.

Årets TV-aksjon skal gå til å forebygge og behandle sykdommer som rammer mennesker på tvers av landegrenser, uavhengig av etnisitet, seksuell orientering, religion, politisk ståsted, alder og kjønn.

(Foto: Narcisse Murkembe Muzabula)
(Foto: Narcisse Murkembe Muzabula)

Med årets TV-aksjon skal vi bidra til å forebygge epidemier og behandle kjente og ukjente sykdommer i fire land: Bangladesh, Den sentralafrikanske republikk, Den demokratiske republikken Kongo og Sierra Leone. Vi skal gi vaksiner, tilgang på livreddende medisiner og legebehandling.

Bangladesh
I Bangladesh bor det rundt 920 000 rohingyaer i Cox’s Bazar, verdens største flyktningleir. Leger Uten Grenser har gitt helsehjelp til rohingyaene i flere tiår, men oppskalerte arbeidet kraftig i 2017. Årlig utfører de rundt en halv million pasientkonsultasjoner og gir behandling mot kroniske sykdommer og virussykdommer som hepatitt C.

Sierra Leone
Ebola-utbruddet i Sierra Leone kaster fremdeles skygger over befolkningen. Viruset tok ikke bare livet av tusenvis av mennesker, helsevesenet ble også hardt rammet. Leger Uten Grenser har jobbet i Sierra Leone siden 1986 og driver et stort sykehus i Kenema-provinsen. Dette fungerer også som et opplæringssykehus.

Den Demokratiske Republikken Kongo
Det er store helsebehov i landet med rundt 90 millioner innbyggere. Øst-Kongo har vært preget av konflikt i mange år, og flere enn fem millioner mennesker er på flukt i eget land.
Leger Uten Grenser har rykket ut i DR Kongo i 40 år, og har egne nødhjelpsteam som vaksinerer og gir helsehjelp under kriser. I 2020 ble 567 800 mennesker vaksinert mot meslinger i DR Kongo.

Den Sentralafrikanske Republikk
Hiv/aids er en av de ledende dødsårsakene i Den sentralafrikanske republikk. Færre enn halvparten av dem som er hiv-positive er i behandling.
Leger Uten Grenser har jobbet i Den sentralafrikanske republikk siden 1997, og har tusenvis av hiv-pasienter i behandling. I hovedstaden Bangui drives det en egen hiv/tuberkulose-klinikk for alvorlig syke pasienter.

DNDi: Medisiner mot Kala-azar og sovesyke
Elveblindhet, sovesyke, kala-azar, Chagas og mycetoma. Sammen er de sykdommer som rammer millioner av mennesker hvert år, og som fører til alvorlig sykdom, funksjonsnedsettelse og stigmatisering.

Likevel forsker og utvikler nesten ingen medisiner mot disse sykdommene, selv om mange dør uten behandling. Pasientene bor ofte avsidesliggende til og lever i fattigdom. Derfor kan ikke forskning på dette feltet være markedsstyrt.

Drugs for Neglected Diseases Initative (DNDi) ble opprettet av Leger Uten Grenser og andre aktører i frustrasjon over dette i 2003. Siden da har de utviklet ni behandlinger mot dødelige sykdommer, og reddet millioner av liv. Med dette har DNDi vist at ikke-kommersiell forskning på medisiner er mulig.

Med midlene fra TV-aksjonen skal vi:

  • Forske på og utvikle ny behandling mot den dødelige og glemte sykdommen kala-azar
  • Sørge for at flere pasienter får tilgang til nye livreddende medisiner mot sovesyke
  • Fortsette å forske på og utvikle medisiner mot sykdommer som i all hovedsak rammer fattige og nedprioriterte pasientgrupper

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.