Mat | 04. apr. 2023

Gulrotens dag: Kan erstatte sukkeret i vaflene

Den allsidige rota.

Gulrotens dag: Kan erstatte sukkeret i vaflene
Søte, men sunne vafler av gulrot. (Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytysdag 04. apr. 2023 12:40

Ære være gulrota på gulrotdagen, skriver Opplysningskontoret for frukt og grønt i en pressemelding i dag.

Gulrota er den grønnsaken vi spiser mest av i Norge, og er ofte barnas favorittgrønnsak. Den smaker like godt rå, som kokt og passer i de fleste middagsretter.

– 4. april er den internasjonale gulrotdagen, og gir god grunn til å feire den allsidige grønnsaken vi alle elsker.

Gulrot kan tilberedes på mange måter, blant annet bakes, kokes og spises rå.

Den allsidige rota

Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge og er spesiell fordi den har så mange bruksområder.

Ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) Iselin Bogstrand Sagen forteller at gulrot i matpakka er perfekt, da den er ypperlig som et lite mellommåltid med sitt høye fiberinnhold, som vil holde deg mett lenge.

På middagstallerkenen kan den serveres på ulike måter. Den kan serveres bakt, kokt, revet, strimlet eller spises som den er.

Putter du revet gulrot i røra eller i deigen når du baker, vil du få en søt og saftig bakst. Alle de gode servering- og tilberedningmetodene gjør at de fleste liker denne allsidige grønnsaken i en eller annen form.

Lag noe godt med gulrot:

Gulrotvafler

Nystekte vafler er alltid godt. Her har vi laget vaflene med mye revet gulrot som gir sødme (du trenger ikke sukker) og gjør dem saftige. Kjempegodt med ost, syltetøy eller hva med en gulrotmarmelade.

INGREDIENSER
5 dl revet gulrøtter
2,5 dl sammalt hvete, fin
2 dl havregryn
2 dl hvetemel
1 ts malt kanel
1 ss revet frisk ingefær
4 egg
2 ts bakepulver
5 dl lettmelk
1 dl nøytral olje

FREMGANGSMÅTE
1. Skrell gulrøttene og riv dem på et rivjern.
2. Bland alle ingrediensene i en bolle og pisk til røren er jevn og fin.
3. La røren stå og svelle 20-30 minutter. Røren skal være passe tykk.
4. Stek vaflene i smurt vaffeljern og legg dem på rist til avkjøling.
5. Server gulrotvaflene nystekte. Lager du mange kan du gjerne fryse dem ned og ta ut en og en plate etter behov. Gulrotmarmelade smaker godt til.

Selvforsynt på gulrot

I Norge er det perfekte forhold for å dyrke gulrot, og den dyrkes i hele landet.

Gulrotfrøene går som regel i jorda i mars og forsyningen varer frem til juni, altså har vi norske gulrøtter tilgjengelig hele året frem til ny norsk vare blir høstet.

Etter høsting kan den oppbevares over vinteren på lager ved rundt null grader og høy luftfuktighet.

–Vi er så og si selvforsynt på gulrot og omsetningen av norske gulrøtter har økt de siste 5 årene (2018-2022) forteller ernæringsrådgiveren.

– Vi ser en unik oppgang på gulrot, nå er norskandelen på hele 96 %. Det betyr at det er svært lite import av gulrot.

Rimelig og enkel å bruke

Ifølge Bogstrand Sagen er gulrot er en av våre gode basisgrønnsaker man alltid burde ha i kjøleskapet.

– Den kan brukes i de aller fleste oppskrifter; enten du skal ha en typisk husmannskost med kokte gulrøtter, eller en smakfull asiatisk rett - gulroten passer rett og slett til alt.

I en tid der det er dyrt å gå på butikken, er gulrot en råvare som fortsatt er rimelig og der man får mye for pengene.

En kilo gulrøtter koster under 30 kr og vil kunne holde til middager hele uken.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.