Mat | 28. juli 2022

Grønt på grillen

– Det meste kan grilles, også desserten.

(Foto: Opplysningskontoret for frukt og grønt)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 28. juli 2022 07:20

En fersk undersøkelse gjennomført av Norstat på bestilling fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) viser at 1 av 3 nordmenn griller minst en gang i uken nå i grillsesongen, og det er folk sør i landet som griller aller mest.

– Undersøkelsen viser at mange kan med fordel legge enda mer grønnsaker på grillen. Det som grilles aller mest er kjøtt, pølser og burgere, og det som grilles minst er grønnsaker, fisk og frukt, sier ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Grillede grønnsaker fremhever smak og saftighet

– Å grille grønnsakene fremhever smaken og gjør dem ekstra saftige og gode. Grillede grønnsaker er med på å heve sommermåltidet.

– Det er lett å imponere med. Og det beste av alt: Det meste kan grilles - til og med desserten, fortsetter Sagen.

Se tips og oppskrifter på frukt.no

Gode helsegevinster

Sagen mener det er flere gode grunner til at grønnsaker på grillen er et godt valg.

– Griller du mye grønnsaker blir det mindre plass til det vi gjerne kan spise litt mindre av. Grillmåltidet kan fort bli noe av det mest næringsrike du lager i sommer, og da ser jeg ingen grunn til å ikke grille hver dag det er fint vær ute, sier hun og fortsetter;

– Det som derimot er gledelig er at hele 8 av 10 sier de oftest eller alltid spiser en salat til grillmåltidet, så grønnsakene kommer inn på et vis. Men husk grønnsaker på grillen også, det gir variasjon, gode smaker og matglede.

Derfor bør du spiser mer grønnsaker

Grønnsaker inneholder vitaminer, mineraler og godt med fiber, og det er godt kjent at det å spise mye frukt og grønt gir redusert risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer.

Fiber gjør at du holder deg mett til neste måltid og gjør godt for fordøyelsen.

– For at vi skal spise nok gjennom dagen er en god huskeregel at halve tallerken bør være grønnsaker og frukt, og husk potetene tilhører «den andre halvdelen», avslutter ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Tilgang til alt innhald for berre 145 kr i månaden

Di støtte gir liv til lokalavisa vår. Vi set stor pris på om du hjelper oss å spreia nyheitene!

  • Tilgang til alt innhald
  • Under 37 kr/veka
  • Utan bindingstid
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.