Bant artene Midtsiden har fått inn de siste årene. (Lesarbilde, tips@midtsiden.no)
Bant artene Midtsiden har fått inn de siste årene. (Lesarbilde, tips@midtsiden.no)

Hvilken art har du funnet? Ta bilde - få svar

Appen «Artsorakelet» er lansert. Artsbanken ber folk delta i utprøving.

Kjetil Vasby Bruarøy
20. juli 2020 - 11:16

Pressemelding:

En app som på sekunder hjelper deg å finne ut hvilke blomster du har plukka, hva sommerfuglen utenfor teltet heter eller hva du har fått i garnet.

Artsdatabanken utvikler nå Artsorakelet, som er spesialisert på norske arter ved hjelp av 1,1 millioner bilder samlet inn av brukerne av Artsobservasjoner.

Last opp bilde, og du får raskt svar. (Foto: Wouter Koch)
Last opp bilde, og du får raskt svar. (Foto: Wouter Koch)

I sommer inviterer Artsdatabanken det norske folk til å delta i utprøvingen av appen på mobil eller PC. Du finner Artsorakelet på orakel.artsdatabanken.no, og det er enkelt å bruke.

Du tar et bilde eller finner fram et du allerede har tatt, og spør orakelet hva dette er. I løpet av noen sekunder får du svaret.

Samtidig får du vite hvor sikker Artsorakelet er på svaret.  

– Artsorakelet er blitt «trent opp» på bilder du og jeg tar, ofte med mobilen, i all slags vær og lys, og kanskje til og med i fart. Dermed er det flinkere til å tolke dine hverdagsbilder enn mange av de andre appene som bestemmer arter, sier Ingrid Ertshus Mathisen, seksjonsleder i Artsdatabanken.

Rapporter og lær mer om det du har funnet

Fra Artsoraklet kan du rapportere funnet direkte i Artsobservasjoner, vår publikumstjeneste for rapportering av artsfunn. Det er i så fall lurt å dobbeltsjekke at det er riktig art først, da kan du ta snarveien inn i Artsdatabanken ved å trykke på artsnavnet, der du finner kvalitetssikret informasjon om svært mange arter i tjenesten vår Arter på nett

– Alle kan bruke Artsorakelet og dele sine funn med Artsobservasjoner. Her blir de kvalitetssikret av eksperter. På den måten bidrar man til forskning og forvaltning av naturmangfoldet her i landet.

– Samtidig får Artsorakelet da enda flere bilder å trene på slik at det blir enda flinkere, sier Mathisen. 

Artsdatabanken har utviklet Artsorakelet i samarbeid med NaturalisBiodiversity Center i Nederland som er ledende på moderne naturformidling.

Seksjonsleder i Artsdatabanken Ingrid Ertshus Mathisen. (Foto: Geir Mogen)
Seksjonsleder i Artsdatabanken Ingrid Ertshus Mathisen. (Foto: Geir Mogen)

 

Les meir om

Sport Fritid Jakt og fiske