Meining | 01. juni 2023

Svar til Emil Brimsholm

DEBATT: Innbyggerne fortjener svar, ikke urealistiske lovnader om økte inntekter.

Svar til Emil Brimsholm
Asle Olsen svarer - og ber om nye svar. (Arkivfoto: Kjetil Vasby Bruarøy)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytorsdag 01. juni 2023 12:10

Brimsholm fra Høyre har skrevet et leserbrev om å øke kommunen sine inntekter.

I leserbrevet ser det ut som om det er relativt lett å bare øke kommunen sine inntekter.

Det er et bilde jeg ikke kan la stå uimotsagt.

Emil T. Brimsholm, Bjørnafjorden Høgre sin 2. kandidat. (Foto: Privat)
Les ògVi må øke inntektene og tilrettelegge for vekst

Det å øke inntektene slik at man slipper kutt, slik Brimsholm foreslår, høres jo unektelig forlokkende ut!

Hvem vil ikke heller øke inntektene enn å kutte, om det er mulig?

Dette er altså noe som enhver politiker og ethvert parti i kommunen ønsker å få til, men sannheten er at det er lite å hente, veldig lite.

Brimsholm er ikke veldig spesifikk i hvordan inntektene skal økes, men nevner at vi har «et stort potensiale for å øke inntektene, gjennom næringsetablering og tilflyttervekst».

SV er også opptatt av næringsetablering, ikke for å øke inntektene, men blant annet for å gi innbyggerne i kommunen vår kortere vei til sin arbeidsplass.

For sannheten er at næringsetablering gir nøyaktig null kroner i kommunekassen i seg selv. Med mindre man innfører eiendomsskatt på næringseiendom, men det er jo uaktuelt for Høyre.

All skatt på bedrifter, utenom den nevnte eiendomsskatten, går til staten, ikke kommunen.

Når det gjelder tilflyttervekst så gir det økte inntekter, men også økte utgifter.

I snitt gir hver innbygger i Bjørnafjorden kommune litt over 90.000 kroner i ekstra inntekter, men kostnaden for hver innbygger er nesten 95.000 kroner (kilde: SSB).

Selv om kostnaden per tilflytter nok er noe lavere, så vil nye innbyggere fort gi behov for investeringer i nye barnehager og skoler. Dette har vi sett i gamle Os kommune hvor det har blitt investert mye nettopp på grunn av befolkningsveksten. Det har igjen ført til at kommunen har høy gjeld som vi bruker en stor andel av våre inntekter på å betjene.

Dette er altså ikke noen løsning på de økonomiske utfordringene kommunen har, og det er heller ikke noe som skiller Høyre noe særlig fra de andre partiene i kommunen.

Det er mulig inntektene kan øke en liten million mer enn utgiftene per år, men når den økonomiske utfordringen utgjør godt over 150 millioner kroner så sier det seg selv at dette på ingen måte løser problemet.

Videre påstår Høyre og Brimsholm at utfordringen er lik for alle parti og at vi alle har like mye penger, men dette stemmer jo vitterlig ikke.

Alle partiene har de samme mulighetene til å øke inntektene, men av partiene i kommunestyret er det kun SV og MDG som har vært tydelig på å innføre eiendomsskatt og dermed har mye mer penger enn de andre partiene. Det betyr at vi kan gjøre det Høyre sier de ønsker å gjøre, nemlig å tilby innbyggerne gode og forutsigbare tjenester med høy kvalitet i årene fremover.

Skal Høyre få budsjettet i balanse må alle kuttene fra PwC-rapportene gjennomføres, og mer til.

PwC-rapportene legger opp til at vi skal legge oss på samme nivå som kommunene som driver billigst i landet. Man har ikke gjort noen vurderinger av om dette gir gode nok tjenester eller ei, det eneste fokuset har vært å få kostnadene ned.

Å tro at kommunen vil levere «gode tjenester av høy kvalitet», for å sitere Brimsholm, etter alle disse kuttene er rett og slett ønsketenking.

Det hadde vært interessant å høre hvordan Høyre mener å kutte for over 150 millioner kroner skal gi kommunen gode tjenester av høy kvalitet.

Vil Høyre legge ned alle skolene og barnehagene som er foreslått? Vil Høyre kutte kraftig i bemanningen i eldreomsorgen og be de ansatte løpe enda raskere?

Jeg håper Høyre vil gi meg og innbyggerne i kommunen svar på dette, for det er det noe innbyggerne både trenger og fortjener å få svar på nå inn mot valget, ikke urealistiske lovnader om økte inntekter og fremdeles gode tjenester uten eiendomsskatt.

For SV sin del er svaret enkelt; vi mener kuttene som er foreslått senker kvaliteten på tjenestene til et uforsvarlig nivå og legger alt for mye press på de ansatte i kommunen, og at det eneste rette da er å gjøre det eneste som faktisk øker inntektene skikkelig, nemlig eiendomsskatt.

Med en sosialt utformet eiendomsskatt vil regningen sendes til de som har råd til å betale og skjerme dem som ikke har råd.

Det er vår eneste mulighet til å sikre gode tjenester og beholde dagens skolestruktur.

Asle Olsen
Bjørnafjorden SV

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Hald deg oppdatert med Midtsiden

Få tilgang til alt innhald frå Midtsiden-redaksjonen. Som abonnent hjelper du oss på veg til å kunna dekka endå meir av det som skjer i Os!

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Frå 145 kr/md.
Les meir og bestill

Abonnementet blir fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.