Bjørnafjorden kommune | 09. okt. 2022

Verdensdagen for psykisk helse: Vil dempe tabu

Slik skal den internasjonale dagen markeres i Bjørnafjorden.

Verdensdagen for psykisk helse: Vil dempe tabu
LØFTE BLIKKET: Maria Therese Bjørndal, leder for psykisk helse- og rustjenester, håper markeringen gjør en forskjell. (Foto: Privat/Kjetil Vasby Bruarøy)
Nora Flatseth Trippestad
Nora Flatseth Trippestadsøndag 09. okt. 2022 08:21

Mandag den 10.oktober skal ansatte i Bjørnafjorden kommune holde en markering av verdensdagen for psykisk helse, for alle bjørnafjordinger.

For å markere, skal de ansatte være tilgjengelige for å prate om psykisk helse utenfor Dragesetbygget på Osøyro, med kaffe, brosjyrer og snop.

Markeringen varer fra klokken 11 til klokken 15.

SLÅ AV EN PRAT: Utenfor Dragesetbygget i Os sentrum er ansatte i kommunen tilgjengelig for å prate om psykisk helse. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy.
SLÅ AV EN PRAT: Utenfor Dragesetbygget i Os sentrum er ansatte i kommunen tilgjengelig for å prate om psykisk helse. Foto: Kjetil Vasby Bruarøy.

– Vi er spente på om folk kommer, og ønsker å få innspill fra innbyggerne om tiltak som kan fremme god psykisk helse, sier Maria Therese Bjørndal. Hun er leder for kommunens avdeling for psykisk helse og rustjenester.

Over 150 land markerer

Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet som en internasjonal dag av FN for 30 år siden, og markeres av flere enn 150 land. Den skal bidra til bevissthet rundt psykisk helse.

I Norge er verdensdagen for psykisk helse i tillegg en kampanje for befolkningen, som varer fra uke 39 til uke 42.

Etter oppdrag fra Helsedirektoratet har organisasjonen Mental Helse koordinert kampanjen siden 1992.

Vil motvirke psykisk uhelse

– Det er flere barneskoler og ungdomsskoler som har markert dagen i Bjørnafjorden i år. I 2023 er temaet det å løfte blikket og se hverandre, sier Maria Therese Bjørndal.

Hun håper at kommunens markering gjør en forskjell ved at kommunen viser sine tilbud og tiltak for å fremme god psykisk helse.

– Og at det blir lettere å ta kontakt med oss. Vi vil oppmuntre til å dele hvordan en har det, også på dårlige dager.

Avdelingen Maria er leder for har som oppdrag å gi psykisk helsehjelp til de som har milde eller moderate psykiske utfordringer, mens spesialisthelsetjenesten har ansvar for dem med mer alvorlige lidelser.

– I år har vi opplevd en økning av henvendelser til kommunen, som handler om mennesker som er i belastende livssituasjoner og som trenger oppfølging fra kommunale tjenester.

For å motvirke psykisk uhelse, råder hun befolkningen til å se hverandre, spørre om hvordan andre har det, dele og sette ord på det som er vanskelig i livet og å oppsøke hjelp.

Maria kan i tillegg fortelle om flere tilbud som avdelingen for psykisk helse og rustjenester tilbyr.

– Vi kan for eksempel gi behandling for sosial angst, og kurs for depresjonsmestring og kurs for. kognitiv terapi. I tillegg veiledning for enkeltpersoner og gruppetilbud som fotball, kreative grupper og sosiale møteplasser.

– Vi har alle en psykisk helse. Det er ikke alltid så lett å snakke om den, og tabuet må dempes. Deler vi vanskelige ting, er det lettere å være der for hverandre og komme seg gjennom det som er utfordrende, sier Maria Therese Bjørndal.

Les mer om verdensdagen på kommunen sine nettsider.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.