Innfører to nye, nasjonale regler

Regjeringen tar grep for å dempe koronasmitten.

Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøyfredag 12. nov. 2021 13:26

Statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol holdt i dag en pressekonferanse for å lansere nye, nasjonale tiltak i kampen mot covid-19.

Lokalt i Bjørnafjorden har vi hatt to uker på rad med svært høy smitte, nasjonalt har antallet koronapasienter som må på sykehus økt.

Flere trenger intensivbehandling. Hvis dette fortsetter, mener Helsedirektoratet at det er høy risiko for at helse- og omsorgstjenesten vil bli overbelastet innen kort tid.

Regjeringen mener kommunene best kan dempe smittespredningen med lokale tiltak.

Bruk av koronasertifikat lokalt, for eksempel på serveringssteder og i forbindelse med konserter, er ett eksempel på lokalt tiltak.

– Hvis en kommune har innført krav om en meters avstand og bordservering på utesteder, kan kommunen i tillegg legge inn et krav om å bruke koronasertifikat. Da kan utestedet drive som vanlig hvis gjestene har grønt koronasertifikat, nevner Støre som eksempel.

OPPDATERT:

– Smittesituasjonen i Bjørnafjorden er under kontroll, og det er ikkje aktuelt med lokale tiltak per i dag, sier ordfører i Bjørnafjorden, Trine Lindborg, i en pressemelding fredag ettermiddag.

Samtidig kom regjeringen med to nye, nasjonale regler:

1. Testplikt

For å begrense smittespredningen i samfunnet, har regjeringen besluttet at uvaksinerte personer over 18 år, som bor sammen med en som er smittet av korona, har plikt til å teste seg. Denne plikten vil gjelde fra 16. november.

Dersom du er uvaksinert og bor sammen med en som får påvist korona, må du teste deg hver dag med selvtest eller annenhver dag med PCR-test i 7 dager. Testplikten gjelder helt til det har gått 7 dager etter siste gang de hadde nærkontakt.

2. Uvaksinert helsepersonell

Helsedirektoratet vil fra 25. november innføre en faglig retningslinje om at uvaksinert helsepersonell med pasientkontakt skal teste seg regelmessig og bruke munnbind i definerte situasjoner.

Det blir testing av uvaksinert personell to ganger i uka og klar beskjed om at de må bruke munnbind.

Planlegger 3. dose til alle voksne

Når det kommer til vaksinasjon planlegger regjeringen nå en tredje dose til alle mellom 18 og 64 år, når det har gått minst 6 måneder etter andre vaksinedose.

Se hele pressekonferansen i ruten under - les tilhørende pressemeldinger på regjeringen.no

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Bli medlem du også!

Di støtte gir liv til lokalavisa vår.

  • Tilgang til alt innhald
  • Utan bindingstid
  • Sommartilbod frå 5 kr
Få sommartilbodet

Abonnementet blir fornya kvar måned. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.