Mat | 12. mars 2023

Oppbevarer du frukt og grønt riktig? Et sparetips

– Sannsynligvis har du oppbevart agurken feil hele livet, sier Iselin.

Oppbevarer du frukt og grønt riktig? Et sparetips
BYR PÅ TIPS: Iselin Bogstrand Sagen lærer deg hvordan du ivaretar maten godt (Bildet er hentet fra pressemeldingen).
Nora Flatseth Trippestad
Nora Flatseth Trippestadsundag 12. mars 2023 08:14

– Du kan spare mye penger på å lære deg riktig oppbevaring av frukt og grønt, slik at holdbarheten økes. Dette kommer godt med i disse tider, hvor alt har blitt dyrere.

Det forteller Iselin Bogstrand Sagen i en pressemelding fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Hun er ernæringsrådgiver.

– Dette vet nok ikke så mange

– Frukt som modnes, deriblant tomater og epler, produserer stoffet etylen. Denne frukten bør holdes adskilt fra annen frukt og grønnsaker. Stoffet får nemlig andre grønnsaker til å bli raskere dårlige.

– Epler bør oppbevares kjølig i grønnsaksskuffen, men pakk dem inn i en pose eller hold dem adskilt fra annen frukt og grønt.

Sagen sier også at tomat, agurk, aubergine og squash bør oppbevares på kjøkkenbenken.

– Og agurken kan få frostskader i kjøleskapet. Det er det nok ikke så mange som vet.

Bekytte maten mot luft

Sagen forklarer at de fleste produkter tar skade av tørr luft, med unntak av løk.

– Løk er fra naturens side er utstyrt med en slags emballasje. Men rotgrønnsaker, som for eksempel gulørøtter og persillerot, i tillegg til bladgrønnsaker har en stor fordampingsoverflate. Disse vil raskt ta skade av luft.

– Slike produkter selges med en beskyttende plastemballasje som er godt egnet til å oppbevare varene frem til emballasjen brytes.

KJØKKENBENKEN ELLER KJØLESKAPET: – Hvem skal ligge med hvem, hvor og hvorfor, spør Sagen om frukt og grønt. (Bildet er hentet fra pressemeldingen).
KJØKKENBENKEN ELLER KJØLESKAPET: – Hvem skal ligge med hvem, hvor og hvorfor, spør Sagen om frukt og grønt. (Bildet er hentet fra pressemeldingen).

Når du først har brukt litt av gulrøttene dine eller salaten din, er én ting viktig, sier Sagen.

– Pakk resten slik at luft ikke kommer til. En god huskeregel er at skårne og oppdelte råvarer bør pakkes inn eller oppbevares i egnet emballasje - og alltid i kjøleskapet. Det er jo faktisk levende varer vi snakker om.

Våryr løk under sofaen

– Temperaturer på rundt 10 til 12 grader, som de fleste har i grønnsaksskuffen, får løken til å tro at det er en ny vår og at det er tid for å begynne å blomstre.

– Da begynner løken å produsere en blomsterstengel inni seg, og å tære på egne næringsreserver. Kvaliteten på løken blir dårligere.

Sagen sier at det beste er å oppbevare løken i en papirpose eller pappeske på rundt 18 til 20 grader.

– Jeg har hørt at flere oppbevarer løk i en skoeske under sofaen! Der er det svalt og godt, og en bruker ikke plassen til noe annet uansett.

– Selv liker jeg å ha løken på kjøkkenbenken, på et sted der det ikke kommer så mye lys til.

Sagen påpeker at den må brukes innen rimelig tid og at den ikke får ligge sammen med tomatene.

– Den kan ligge med annen løk, men ikke løk med grønt på, som purreløk og vårløk. Disse må ligge i kjøleskapet, sier Sagen i pressemeldingen, som også byr på rådene nedenfor.

Dette bør oppbevares i romtemperatur:

  • Melon
  • Banan
  • Papaya
  • Avokado
  • Tomat
  • Agurk
  • Artiskokk
  • Aubergine
  • Squash

PS: All oppkuttet frukt og grønt oppbevares best i kjøleskap.

Dette bør oppbevares i kjøleskap:

  • Steinfrukter
  • Bær
  • De aller fleste grønnsaker
  • Epler
  • Pærer


Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen
For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.