Eigedom | 25. okt. 2022

Strømsparing kan gi mer sopp- og råteskader

Noen sparetiltak kan koste mer enn de smaker.

Strømsparing kan gi mer sopp- og råteskader
Slik kan det se ut hvis du får muggsopp på soverommet. (Foto: Fremtind)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytirsdag 25. okt. 2022 07:23

– Det er forståelig at folk vil spare på strømutgiftene nå. Men noen sparetiltak må vi være forsiktig med å innføre, fordi de kan forårsake skader på hus og hjem, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind, forsikringsselskapet til SpareBank 1 og DNB.

Tidligere meldte NRK om at mange vurderer å skru av ventilasjonsanlegget for å spare strøm. Dette kan gi svært uheldige konsekvenser.

– Å skru av ventilasjonsanlegget kan føre til dårlig inneklima med høy fuktighet, noe som igjen gir grobunn for muggsopp og råteskader. Sopp og råte elsker nemlig fuktighet, sier Hofstad-Nielsen.

De siste tre årene har Fremtind registrert om lag 2400 sopp- og råteskader til en samlet kostnad på nærmere 30 millioner kroner.

Dekkes ikke av forsikringen

En skade som følge av kondens er ikke dekket av forsikringen, fordi det er noe som oppstår over tid. Det samme gjelder for sopp- og råteskader.

– Det betyr at du risikerer å sitte igjen med hele regningen selv, sier skadeforebyggeren.

Slik kan ekte hussopp se ut. (Foto: Fremtind)
Slik kan ekte hussopp se ut. (Foto: Fremtind)

Hofstad-Nielsen frykter en økning i skader utover vinteren som følge av dyrere strømpriser.

– Flere av strømtiltakene som mange nå vurderer kan få utilsiktede konsekvenser. Det kan være fristende å spare noen kroner, men det kan koste deg dyrt senere, sier hun.

Kan gå år før skadene oppdages

I tillegg til strømsparing, kommer alle vannskadene – som det er en eksplosiv økning av. Kombinasjonen kan gi flere sopp- og råteskader.

– Om vannskadene ikke blir håndtert skikkelig vil de kunne skjule en påbegynt sopp- og råteskade. Slike skader kommer ofte ikke til overflaten før det har gått noen år, sier Hofstad-Nielsen.

Derfor er vedlikehold av hus og hytte bra for både huset og lommeboka. Jo før du oppdager og tar tak i forhold som må utbedres, desto lavere blir skadeomfanget og kostnadene.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.