Brann og beredskap | 19. des. 2022

Din lokale brannkonstabel redder liv!

I snitt er akutthjelperne på plass hos pasienten 16 minutter før lege og ambulansepersonell.

Din lokale brannkonstabel redder liv!
Kurs i akutthjelp. (Foto: Karoline L. Sandvold)
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøymandag 19. des. 2022 19:43

Visste du at brannfolk kan rykke ut ved hjertestans? Gjennom akutthjelperprosjektet utdannes og utstyres lokale brannfolk med kompetanse og utstyr til å sette i gang livreddende behandling mens de venter på ambulanse eller lege.

Akutthjelperne disponeres av nødsentralene, og hver eneste dag er akutthjelpere ute på medisinske oppdrag, som for eksempel hjertestans, brystsmerter, hjerneslag eller ulykke.

I alvorlige, akutte situasjoner står det om minutter, og i snitt er akutthjelperne på plass hos pasienten 16 minutter før lege og ambulansepersonell.

Erfaring viser at sjansene for å overleve og unngå helsetap øker om pasienten får livreddende førstehjelp i påvente av at andre helseressurser kommer frem.

I samarbeid med Helsedirektoratet tilbyr Stiftelsen Norsk luftambulanse kommunale brannvesen over hele landet opplæring i førstehjelp slik at de har kunnskapen som skal til for å kunne utøve akutt nødhjelp på skadested eller hos alvorlig syke pasienter.

Akutthjelperkurset styrker førstehjelpskunnskapene, situasjonsforståelsen og mestringsevne og gjør brannmannskapet bedre rustet til å starte med livreddende førstehjelp umiddelbart. Tilbudet er ikke en erstatning for ambulansen, men et viktig supplement til lokal beredskap.

Siden starten i 2010 har Stiftelsen Norsk Luftambulanse kurset over 6000 brannfolk fordelt på 320 brannstasjoner i hele landet i livreddende førstehjelp.

I år kan vi glede oss over at Stiftelsen Norsk Luftambulanse i samarbeid med lokale brannvesen i Vestland har gjennomført hele 139 akutthjelperkurs.

Tusen takk til alle som bidrar til at vi kan fortsette dette viktige arbeidet også i 2023.

Bjørn Hovland
Frivillig regionrådsmedlem i Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Last ned Midtsiden-appen idag

No kan du følgja nyhende frå Os - rett i appen.

  • Gratis å lasta ned
  • Bli varsla straks noko skjer
  • Tilgjengeleg i App Store og Google Play Store
Last ned appen

For å få tilgang til alle sakene i appen må du vera abonnent.