Politi | 21. sep. 2021

Fleire frå Os utsett for ulike svindelforsøk

Føler seg truga etter å ha sendt frå seg intime bilde, men også i samband med kjøp og sal.

Fleire frå Os utsett for ulike svindelforsøk
Denne eposten blei nyleg sendt til ei kvinne frå Os. UPS er obs på at enkelte misbruker namnet og logoen deira.
Kjetil Vasby Bruarøy
Kjetil Vasby Bruarøytirsdag 21. sep. 2021 07:59

Politiet har den siste tida blitt kontakta av folk som føler seg truga via nett.

– Vi ser at enkelte etablerer kontakt med framande via sosiale media, og etterkvart kan dei utveksla intime bilde. Så blir dei pressa til å overføra pengar, viss ikkje blir dei truga med at desse bilda sendt til venar av vedkomande, fortel politioverbetjent Anne Lyssand.

Nyleg blei eitt eller fleire slike bilde av ein mann frå Os sendt til nokre av venane hans.

– Motparten er tydelegvis flink å bygga tillit, så folk bør vera svært varsame med kven dei er intime med over nett, åtvarar politiet.

Prøvde å lura annonsør på «Os: Kjøp, salg og bytte»

I går blei politiet kontakta av ein person som hadde kome i kontakt med ein potensiell kunde.

– Det handla i utgangspunktet om ei vare annonsert på ei av kjøp- og sal-sidene for Os på Facebook. Kjøpar ville senda bod for å henta vara, ba om epost, og byrja å senda krav og trugslar via denne epostadressa, fortel Lyssand.

Politiet sjekka namnet, som viste seg å ikkje eksistera i Noreg, men vera identisk med namnet til minst éin aktiv fotballspelar på kontinentet.

Midtsiden kjenner til eit liknande tilfelle i førre veke, via annonse på Finn.

Kjøpar sa han ville senda bod for å henta vara, og kom med krav om at seljar skulle betala forsikring av transport, over 1000 kroner i forskring for ei vare til 1.500 kroner.

«Vi ber deg kjøpe forsikring for enhver hendelse relatert til eierskapet til varen din. UPS gir forsikring til fordel for mottakeren som dekker den faktiske dollarverdien av tap eller skade på eiendom som påvirker forsendelsen» står det i eposten, som bruker logoen til det utanlandske transporselskapet UPS, men gmailadressa serviceupsexpressdeutschepostg@gmail.com.

«Umulig å avbryte denne posten» skriv dei også, med trugslar om at politiet blir kopla inn vara blir avbestilt.

«I tilfelle avbestilling fra din side (etter å ha mottatt denne e -posten kan beløpet som er betalt av din kunde ikke refunderes, kan han derfor sende inn en klage til vår sikkerhetstjeneste (POLITIET) for juridiske tiltak.»

UPS er obs på at namnet og logoen deira i nokre tilfelle blir misbrukt. Dei har ei eiga side der dei gir informasjon om korleis du skal avdekka svindelforsøk.

Her er nok av det UPS gir av tips, vanlege indikatorar på at ei epostmelding kan vera falsk:

 • Layoutfeil: En e-postmelding som inneholder forvrengte logoer eller logoer med irregulær størrelse
 • Dårlig grammatikk: Grammatiske feil og overdreven bruk av utropstegn
 • Skrivefeil: Stavefeil eller koblinger til endrede nettsider (for eksempel endringer eller variasjoner av den legitime nettadressen www.ups.com, som for eksempel www.unitedparcelservices.com.)
 • Merk: UPS sender legitim e-post fra flere URL-adresser, inkludert ups.com og upsemail.com.
 • Følelse av at det er alvorlig og at det haster: Varselmeldinger som krever øyeblikkelig handling, for eksempel "Kontoen din vil bli stengt innen 24 timer" eller "Kontakt oss umiddelbart for å motta pakken eller premien din"
 • Uventede henvendelser: En henvendelse hvor det gjøres forsøk på å innhente penger, økonomisk informasjon (f.eks. bankkonto- eller betalingskortnummer) eller personlig informasjon i bytte mot levering av en pakke eller andre artikler
 • Kommunikasjonsgap: En e-post som ikke inneholder en alternativ metode for formidling av den forespurte informasjonen (dvs. telefon, post, eller fysisk oppmøte)
 • Villedende kobling: En kobling i en e-post som virker som om den skal viderekoble nettleseren din til en kjent, sikker side, men som i virkeligheten viderekobler nettleseren din til en usikker eller falsk side. Du kan oppdage dette ved å holde musepilen over koblingen. Dette gjør at den faktiske adressen til koblingen vises i et pop-up-vindu, nederst til venstre i verktøylinjen eller et annet sted avhengig av hvilken e-postklient du bruker. Det er grunn til å fatte mistanke dersom den faktiske adressen ikke matcher adressen i koblingen. Vær også oppmerksom på koblinger som inneholder tall istedenfor bokstaver, forkortelser og feilstaving i koblingen.

Spennande? Vil du ha ukas høgdepunkt i innboksen?

Les meir om

Tilgang til alt innhald for kun 5 kr i 5 veker

Vi set stor pris på at du vel å abonnera på Midtsiden, det hjelper oss på veg til å kunna dekka endå meir av alt som skjer i Os!

 • Tilgang til alt innhald
 • Utan bindingstid
 • Moglegheit for fleire brukarar
Les meir og bestill

Etter kampanjen blir abonnementet fornya kvar månad. Du kan seia opp kor tid du vil, og blir då ikkje belasta for neste periode.